Hlavní obsah

Bezdomovci dostávají jízdenku domů

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojedinělý způsob, jak snížit počty bezdomovců v ulicích, začalo praktikovat město Mladá Boleslav. Počet lidí bez domova se tady před časem vyšplhal až ke dvěma stovkám a oblíbená zákoutí, sklepy a chodby paneláků, nádraží a různá houští v parcích začínaly být plné.

Foto: město Mladá Boleslav

Pracovníci mladoboleslavského magistrátu vypravují dva bezdomovce na cestu do jejich rodné země.

Článek

Radnice proto začala s bezdomovci původem z ciziny vyjednávat, zda by se nechtěli vrátit do rodné země. A celkem se to daří. Například v pondělí opustila město dvojice lidí ze Slovenska.

Vyskočil z vlaku

„Město těmto lidem koupí jízdenku na vlak a vypravíme je do jejich země. U této poslední dvojice jsme zjistili, že dokonce na Slovensku mají oba nárok na invalidní důchod, který jim ale pochopitelně sem na ulici nikdo neposílá,“ řekla Právu mluvčí mladoboleslavské radnice Šárka Charousková.

Městu se podařilo obstarat páru ze Slovenska potřebné dokumenty, koupilo jízdenky a dvojice spokojeně odcestovala, aby na Slovensku mohla žít z invalidního důchodu. Podle dalších informací se jednalo o muže, který měl kriminální minulost, a jeho partnerka byla zbavena svéprávnosti a byla navíc hluchoněmá. V Mladé Boleslavi se potulovali po ulicích a živořili v brlohu pod keřem v Novém parku.

Hádka mezi bezdomovci skončila pokusem o vraždu

Krimi

Obdobně to funguje i s dalšími lidmi, i když někdy trochu s problémy a zádrhely, jakým byl i skok z vlaku. Městský odbor bezpečnosti a prevence kriminality ve spolupráci s městskou policií a azylovým střediskem Naděje vytipuje vhodné adepty, které tady nic nedrží, a nabídne jim pomoc s návratem. Město obstará jízdenku, zařídí doklady, v azylovém centru dostanou oblečení a jídlo a pak už mohou odcestovat.

„Projekt jsme spustili vloni v srpnu a od té doby Mladou Boleslav opustilo už 25 osob bez domova, které na vlastní žádost odcestovaly do míst, kde měly poslední trvalé bydliště,“ dodala Šárka Charousková. Nejčastěji se jedná o lidi ze Slovenska, někdy z Polska a dva lidé se vrátili to Rumunska.

V tomto případě dokonce rumunská ambasáda pořídila letenky, aby mohli její občané zpět do jejich země. Podle dosavadních zkušeností a poznatků strážníků z ulic se zatím nikdo z těchto lidí zpátky do Mladé Boleslavi nevrátil.

Centrum pro lidi bez domova v centru Prahy je v ohrožení. Končí nájemní smlouva

Domácí

V jednom případě to ale už na rychlý návrat nevypadalo. V minulém týdnu strážníci vypravovali jiný slovenský pár na vlakovém nádraží. Dvojice už měla jízdenky a nastoupila do vlaku. Sotva se souprava chtěla rozjet, vyskočil z ní muž a běžel zpět k nádražní budově.

„Nakonec se ukázalo, že si nechal dobíjet telefon v nádražní hale a zapomněl ho tam, takže se pro něj vracel. Žena zůstala ve vlaku a odjela. Muže pak strážníci naložili do auta a odvezli ho na další vlakovou zastávku, kde se přidal k partnerce, a odjeli na Slovensko,“ popsala nečekanou zápletku Šárka Charousková.

Do Boleslavi v posledních letech míří stovky i tisíce cizinců, kteří sem přicházejí za prací. Velmi často tady pracují jako agenturní zaměstnanci, kteří obvykle v době krize přijdou na řadu jako první při propouštění. Dostávají se do špatné sociální situace, která někdy vyvrcholí i tím, že skončí na ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám