Hlavní obsah

Bezcitné Norsko, vrať nám naše děti, odpůrci s transparenty chtějí protestovat při biatlonu

Novinky, jas

Odpůrci postupu norského úřadu pro ochranu dětí Barnevernet v kauze bratrů Michalákových, kteří byli odebráni matce a momentálně jsou v pěstounské péči, chtějí protestovat v rámci závodu světového poháru v biatlonu, který se v únoru uskuteční v Novém Městě na Moravě. Norští závodníci patří v tomto sportu ke světové špičce.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Cílem akce je pouze a čistě snaha o to, dostat problémy spojené nikoliv s kauzou Michalákových, ale s praktikami Barnevernetu, které jsou pochybné i v mnoha jiných případech, a to dlouhodobě, do norských médií, která až na naprosté výjimky o podobných případech mlčí,” uvedl jeden z organizátorů akce Andrej Ruščák.

„Určitě nedělejte nic jiného než postavení se s transparentem na místo, které může zabrat kamera. Vše jiné by bylo nečestné, a navíc kontraproduktivní,” nabádá Ruščák.

Facebookovou výzvu prozatím podpořily čtyři desítky lidí, které organizátoři protestu vyzývají, aby si na závody přinesli transparenty v norštině.

Doporučené nápisy na transparentech
Norsko porušuje konvenci OSN o právech dítěte
Norsko porušuje lidská práva
Norsko, vrať nám naše děti
Neporušujte článek 8 Evropské smlouvy o lidských právech
Norsko je bezcitné
Norsko se chová jako diktatura
Norsko – poslední komunistická země?
Špatné svědomí? Norsko by ho mít mělo
Vaše pověst je zničená. Pomozte ji obnovit!
zdroj: Protest proti Barnevernetu na biatlonu

Ač organizátoři tvrdí, že nechtějí poškozovat obraz sportovního klání, a doporučují, aby lidé transparenty nepoužívali v běžeckém areálu, Českému svazu biatlonu se jejich záměry pranic nelíbí.

Na závody to nepatří, tvrdí šéf svazu

„Máme nastavená pravidla od Mezinárodní biatlonové unie i přímo v areálu, podle nichž jsou veškeré akce tohoto rázu zakázané. A podle toho také budeme postupovat. Víc bych to nechtěl komentovat. Na závody takové věci nepatří, protestovat by se mělo třeba před norskou ambasádou,” řekl Sportu.cz šéf Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

„Rozumím tomu, že někdo cítí potřebu se k tomu vyjádřit, sám mám čtyři malé děti. Ale jsem přesvědčen, že v současnosti nikdo nemá dostatek relevantních informací, aby mohl sloužit na jednu či druhou stranu,” dodal k případu, v němž existuje řada otazníků.

Případ řeší i politici

Norská sociální služba odebrala Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z užití násilí a z pohlavního zneužívání. Vyšetřování se ale zastavilo a obvinění nepadla. Matka přiznala, že syny výchovně plácla. V Norsku na rozdíl od Česka tělesné trestání dětí úplně zakazuje zákon.

Každý z bratrů teď žije v jiné pěstounské rodině. Matka loni v polovině prosince požádala o svěření synů do péče. Do případu se vložili i čeští politici. Norská strana nicméně tvrdí, že k odebrání chlapců byl důvod, což potvrzují i někteří čeští představitelé, kteří měli možnost seznámit se s obsahem spisu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám