Hlavní obsah

Všechny obchody se otevřou nejdříve 30. listopadu, řekl Blatný

Novinky, Klára Beranová, Jan Menšík
Aktualizováno

Všechny obchody by mohly otevřít v pondělí 30. listopadu. Při obhajobě nouzového stavu ve Sněmovně to sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uvedl, že to sice nemůže slíbit, ale že by k uvolnění v oblasti obchodu mělo s velkou mírou pravděpodobnosti dojít ještě před Vánocemi.

Jan Blatný v Poslanecké sněmovněVideo: psp.cz

 
Článek

„S uvolněním počítá úroveň tři systému PES. V té nejoptimálnější variantě je možné, že k tomu dojde již 30. listopadu. Nemohu to slíbit, ale říkám, že je to možnost, a s velkou mírou pravděpodobnosti k tomu dojde v předvánoční čas,“ uvedl krátce.

Jak budou vypadat opatření podle rizikového skóre PES

Domácí

Na úrovni tři už mohou otevřít všechny obchody a služby. Je tam pouze omezení v počtu zákazníků v prodejně, kdy bude moci být pouze jedna osoba na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Dodržovány budou muset být také rozestupy, a to dva metry.

Zároveň ministr Blatný před poslanci bránil i dosavadní opatření. Uvedl, že bude doporučovat, aby se protiepidemický systém (PES) už neměnil. „Snížilo by to důvěru občanů,“ řekl. Nechce také, aby se otevíralo více obchodů. Lidé pak podle něho místo do jedné půjdou do deseti prodejen.

Na čtvrtý stupeň z nynějšího pátého by vláda měla snížit opatření v pátek, uvolnění pak začne podle dříve zveřejněného plánu platit od pondělí.

Zase bude všechno jinak: Havlíček chce obchody i v neděli a více zákazníků uvnitř

Domácí

Blatný (za ANO) také na čtvrteční schůzi Poslanecké sněmovny k nouzovému stavu zvolil poněkud nevšední způsob obhajoby jeho prodloužení do 20. prosince. Od řečnického pultu hrozil, že bez něj si před Vánocemi místo dárků lidé donesou z obchodů domů covid, který následně rozšíří v rodinách. V lednu by pak důsledkem bylo opětovné zpřísnění opatření.

Kromě dárků si koupíme nemoc 

„Kromě dárků si koupíme i nemoc, kterou si přineseme domů, a během svátků si ji předáme v rodině. V lednu bychom na to nemohli reagovat jinak než opětovným zpřísněním opatření,“ hrozil ministr a snažil se tak přimět zákonodárce k prodloužení nouzového stavu až do 20. prosince.

ON-LINE: Sněmovna řeší snížení daní. To už je můžete zrušit, vytkl Hamáček Schillerové

Domácí

Podle Blatného totiž plošná opatření, která jsou nutná k úspěšnému boji s epidemií, nemohou bez nouzového stavu platit.

Blatný, ale i premiér Andrej Babiš (ANO) proto také apelovali na občany, aby zavedená opatření důsledně dodržovali, protože v opačném případě se situace může zase začít zhoršovat, a doplatit by na to mohly právě Vánoce.

„Nepodléhejme falešné představě, že je vše za námi. Mysleme na to, že jsou před námi předvánoční nákupy, Vánoce a že chceme tyto svátky oslavit v rodinném kruhu. Proto i nadále očekávám, že budeme dodržovat opatření a nebudeme pořádat žádné vánoční večírky a podobné akce,“ prohlásil Babiš.

Trochu opačně než Blatný ve středu mluvil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), který by v obchodech rád viděl víc lidí, než současná opatření dovolují.

Anketa

Máte kvůli epidemii covidu strach o průběh letošních Vánoc?
Ano
25,4 %
Ne
74,6 %
Celkem hlasovalo 10816 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám