Hlavní obsah

Benešovská nemocnice obnovila provoz po útoku hackerů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Benešovská nemocnice, jejíž počítačová síť byla 11. prosince napadena počítačovým virem, v pondělí zcela obnovila provoz. Oznámila to mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová s odvoláním na hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO).

Foto: Jan Kholl, ČTK

Lékárna v areálu benešovské nemocnice

Článek

Benešovská nemocnice obnovila provoz interního oddělení a laboratoří, čímž se její provoz opět dostal do normálu, a je schopna se postarat o své pacienty ve stejném rozsahu jako před kyberútokem,“ uvedla hejtmanka.

„Všechny základní aplikace jsou provozuschopné, byť některé pouze v základním nastavení, a v následujících týdnech budou upravovány do stavu před útokem,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Mrva s tím, že během pondělí bude obnoven i mail server a datové servery s daty uživatelů.

Kyberútočníci chtěli po benešovské nemocnici peníze. Žádná částka ale nepadla

Bezpečnost

Pacienti by se měli připravit na to, že na některá ošetření mohou čekat déle, neboť personál bude muset ještě některá data zadávat ručně.

V průběhu ledna a února nemocnice odoperuje všechny odložené plánované operace a například čekací lhůty na náhrady kolenních a kyčelních kloubů v roce 2020 se nebudou nijak významně posouvat.

Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus, pacienty z JIP převezli jinam

Bezpečnost

„Během těchto následujících dvou měsíců by mělo dojít k dorovnání stavu a pak bude běžet provoz nemocnice tak, jak jsme všichni zvyklí,“ uvedli Mrva s hejtmankou.

Nemocnice je i nadále ve spojení s odborníky z Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). Byly učiněny kroky ke zvýšení bezpečnosti počítačové sítě, jako je nákup nového firewallu, omezení přístupu uživatelů na internet a omezení kontrolovaných dálkových připojení do nemocniční sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám