Hlavní obsah

Benešová nechá přepracovat zákon o státním zastupitelství

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová chce stáhnout návrh zákona o státním zastupitelství a přepracovat jej. V úterý to oznámila na tiskové konferenci poté, co se svým názorem seznámila oba vrchní a nejvyššího státního zástupce.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová

Článek

Zákon o státním zastupitelství je ve Sněmovně v prvním čtení, ministryně s ohledem na četnost a velikost změn nechtěla návrh přepracovávat formou pozměňovacích návrhů. Několikaměsíční zdržení podle ní nehraje žádnou roli.

Benešová se podle svých slov nechala přesvědčit o vzniku specializovaného protikorupčního úřadu, o němž prý doposud měla pochybnosti. „Dá se říct, že tady mě hodně přesvědčili,” dodala.

Ráda by ještě více posílila nezávislost státních zástupců. „Musíme to doladit a dopracovat,” uvedla Benešová.

Norma v dosavadní podobě počítá se zrušením vrchních státních zastupitelství. Vzniknout by naopak měl speciální protikorupční úřad.

Blažek: Vítězství odpůrců nových trendů

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) je proti návrhům Benešové. "Zpětvzetí návrhu zákona o státním zastupitelství, tedy de facto jeho odložení do ztracena, znamená jasné vítězství všech odpůrců trendů symbolizovaných osobami Lenky Bradáčové a Pavla Zemana, a to uvnitř i vně soustavy státního zastupitelství. Na tom nic nemění ani fakt, že to momentálně ani jeden z nich nemůže přiznat. Setrvávám na stanovisku, že reforma soustavy státních zastupitelství je nutná, ale je, zdá se, neproveditelná v dnešní tak pokrytecké politické situaci," prohlásil.

Blažek také uvedl, že je nezbytné zachovat vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které vyšetřuje případ kolem údajné korupce v kauze Nagyová. „Je také zřejmé, že plánované zrušení vrchního státního zastupitelství v Olomouci je třeba přehodnotit a naopak jej za zásluhy o moderní pojetí demokracie zachovat na věčné časy a nikdy jinak, nechť to stojí, co to stojí," uvedl Blažek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám