Hlavní obsah

Benešová do konce června navrhne nástupce Zemana. Stříž je v užším výběru

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) do konce června vládě navrhne jméno náhradníka za končícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Řekla to v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

„Určitá jména mám připravená, případně i náhradníky. Nevím, jak bude reagovat vláda,“ uvedla s tím, že vybírat bude z řad současných státních zástupců. Za podmínku výběru si stanovila bezpečnostní prověrku.

„Určitě to bude známý státní zástupce. Nebudu tahat žádné králíky z pytlíku,“ podotkla Benešová. V užším výběru je podle ní například Igor Stříž, bývalý člen KSČ a vojenský prokurátor.

Zeman rezignoval na funkci v polovině května. Ve zdůvodnění sdělil, že cítil v poslední době tlak právě od ministryně spravedlnosti. „Žádný tlak jsem na něj nevyvíjela,“ odmítla nyní Benešová.

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval

Domácí

Připustila však, že s jeho prací byla například během kauzy Vrbětice nespokojená. „Není pravda, že jsem ho chtěla odvolat. Odejít chtěl dlouho,” doplnila.

Dále uvedla, že s návrhem nejprve seznámí premiéra Andreje Babiše (ANO) spolu s dalšími členy vlády zřejmě na jednání kabinetu 28. června.

Rychetský: Výroky Benešové jsou nepřípustné, justice se ale ubrání

Domácí

Zároveň odmítla, že by docházelo k tlaku ze strany prezidenta Miloše Zemana, jenž se měl podle spekulací zasazovat o prosazení jejího náměstka Jeronýma Tejce. „Určité nápady tam byly. Hrad mi v tomhle ale nechává volnou roku. Pan prezident dobře ví, že by se mnou nehnul,“ řekla.

Na její slova navazoval bývalý ministr spravedlnosti a současný europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Máme trestně stíhaného premiéra a jeho vláda vybere nejvyššího zástupce, který bude v kauze (Čapí hnízdo) pravděpodobně rozhodovat,“ oponoval s tím, že by proto měla nástupce Zemana vybrat až další vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám