Hlavní obsah

Benešová chce zrychlit zákon o žalobcích, mohl by platit už příští rok

Právo, Matěj Říha
Praha

Ministerstvo spravedlnosti změní zákon o státním zastupitelství tak, aby začal platit už od příštího roku. Původně plánovaná účinnost zákona od roku 2022 se stala terčem kritiky. Ministryně Marie Benešová (za ANO) to oznámila po jednání se zástupci Rekonstrukce státu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešová po schůzce se zástupci občanské platformy Rekonstrukce státu

Článek

„Uvidíme, jak to půjde. Jsou tam ještě technikálie Sněmovny. Pokud by se to podařilo posunout na minimum, tak by to možná šlo už od příštího roku,“ řekla Benešová.

Další změny Benešová plánuje kvůli komisi, která má v budoucnosti vybírat vedoucí státní zástupce. I to se po představení zákona v minulém týdnu stalo předmětem kritiky.

Komise má mít pět členů, přičemž tři by mělo nominovat ministerstvo spravedlnosti a dva státní zástupci. Jeden z členů komise nominovaný ministerstvem má být soudce.

„Když půjde o nejvyššího státního zástupce, tak požádáme Nejvyšší soud, aby soudce určil a abych to nebyla já. Takže se to ještě vylepší,“ vysvětlila Benešová. V praxi by tak výběrová komise vypadala tak, že ministerstvo nominuje jen dva členy.

Reklama

Související články

Benešová slib nesplnila, řekl Bartoš

Návrh reformy státního zastupitelství předložený ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) vyvolal v neděli v debatě v České televizi rozpor mezi šéfem...

Výběr článků

Načítám