Hlavní obsah

Benda dostal od státu kompenzace 4,6 milionu korun na hotel, ve kterém během covidu pořádal party

Podnikatel a bývalý politik Petr Benda, který v době covidových uzávěr pořádal narozeninovou party ve svém teplickém hotelu Prince de Ligne, dostal od státu během pandemie celkem přes 4,6 milionu korun. Podle zjištění Novinek Úřad práce Bendovi vyplatil na náhrady mzdy z programu Antivirus téměř 3,8 milionu korun, z toho víc než dva miliony až po konání večírku. Bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přitom po nelegální party prohlásil, že Benda od státu už žádné kompenzace nedostane.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek oznamuje svůj odchod z ČSSD. Spolu s ním oznámili odchod ze strany také Jiří Šlégr (vpravo) a Petr Benda (vlevo). Společně se pak sdružili ve straně LEV 21.

Článek

„Pan Benda nedostane pravděpodobně ani korunu z kompenzací, na které by měl nárok jako podnikatel,“ uvedl loni pro Seznam Zprávy Hamáček.

Hotel dostal ještě před konáním večírku 830 tisíc korun z programu Covid Ubytování od Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Od státu tedy Benda získal celkem více než 4,6 milionu korun.

Úřad práce platil dál

Od MMR, jak zjistily Novinky, pak už hotel žádné dotace skutečně neobdržel. Úřad práce mu naopak vyplatil další dva miliony.

„Společnosti Prince de Ligne, s. r. o., bylo v období od 24. 4. 2020 do 28. 6. 2021 na náhrady mezd, na základě programu Antivirus, vyplaceno celkově 3 791 585 Kč,” sdělil úřad Novinkám v reakci na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Z tabulky, kterou mají Novinky k dispozici, vyplývá, že v červnu minulého roku bylo hotelu za období od ledna (kdy se večírek konal) do května 2021 vyplaceno více než dva miliony korun.

Úřad práce k tomu uvedl, že zastavil výplatu na jednotlivé náhrady mezd za účelem šetření, zda nedošlo k porušení hygienických předpisů.

Podmínkou poskytnutí příspěvku z programu Antivirus totiž je, že „zaměstnavatel (...) dodržoval a i nadále bude dodržovat pokyny a nařízení Ministerstva zdravotnictví a jiných orgánů veřejného zdraví s výjimkou případů, kdy je nelze z objektivních důvodu dodržovat“.

Benda dotaci 831 tisíc vracet nemusí

Domácí

Hygienické předpisy prý nebyly porušeny. Hotel měl být přitom uzavřen

„S ohledem na skutečnost, že Úřad práce ČR není kompetentní k posouzení toho, zda došlo k porušení hygienických norem, obrátil se se žádostí o součinnost na Finanční úřad, Policii ČR, obvodní oddělení Litvínov, Krajskou hygienickou stanici v Ústí nad Labem a Magistrát Teplice,“ uvedl pro Novinky Úřad práce.

„Žádná z uvedených institucí nepotvrdila, že by došlo k porušení hygienických předpisů,“ dodal.

A to i přesto, že kvůli covidovým opatřením měl být hotel uzavřen, že účastníci večírku neměli roušky, nedodržovali rozestupy a porušili i zákaz vycházení a účasti na hromadných akcích. Někteří návštěvníci také v hotelu přespali.

A k tomu všemu se jednalo o oslavu padesátin majitele hotelu.

Účastníci večírku dostali pokuty, hotel ne

Někteří účastníci lednového večírku navíc dostali pokuty za porušení covidových opatření od krajské hygieny (Milan Hnilička, Jiří Šlégr a Bendův příbuzný Vlastimil Dvořák) ve výši deseti tisíc korun za nenošení roušky.

Nicméně hotel od hygieniků pokutu nedostal s tím, že nebylo prokázáno, že Benda dovolil hostům účast bez roušek.

Pokuty rozdal také teplický magistrát, z 18 účastníků večírku uložil třem pokutu a v 11 případech řízení odložil. Protože správní řízení je neveřejné, magistrát odmítl zveřejnit jména pokutovaných. Jak dopadlo řízení s dalšími pěti lidmi, Novinky zjišťují.

Za účast na Bendově teplické oslavě padly tři pokuty. Jedenáct lidí magistrát nepotrestal

Krimi

Podnikatel a bývalý politik (byl mimo jiné členem ČSSD a krátce poslancem) Benda pořádal večírek ve svém teplickém hotelu Prince de Ligne v lednu minulého roku, kdy platila přísná covidová opatření.

Akce se účastnilo několik desítek lidí včetně bývalého premiéra Jiřího Paroubka, dnes již bývalého poslance a předsedy Národní sportovní agentury Milana Hniličky nebo bývalého hokejového reprezentanta, politika a v současné době místopředsedy Rady ČT Jiřího Šlégra.

Hnilička právě kvůli účasti na večírku na oba posty později rezignoval. O funkci přišel také další účastník, tehdejší šéf liberecké policie Vladislav Husák.

Reklama

Výběr článků

Načítám