Hlavní obsah

Bém se o své kandidatuře na předsedu ODS radil s Klausem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský primátor Pavel Bém v pondělí oznámil, že se bude ucházet o post šéfa ODS a v prosincové volbě se pokusí vystřídat Mirka Topolánka. Večer v České televizi řekl, že svou kandidaturu konzultoval s prezidentem Václavem Klausem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus a Pavel Bém na Staroměstském náměstí, v pozadí k nově zvolený senátor Zdeněk Schwarz

Článek

S prezidentem a současně čestným předsedou ODS Klausem Bém mluvil v sobotu večer po druhém kole senátních voleb, které dokonaly dvojitou volební porážku vládní strany.

"Řekl mi: Je to vaše rozhodnutí," uvedl Bém a dodal, že Klaus naznačil, že pokud nenastane ve vedení strany nějaká změna, mohli by se občanští demokraté dostat do obrovské krize.

Klaus současné vedení strany kritizoval ve svém nedělním projevu. Řekl, že volby byly referendem o Topolánkovi. Pokud se prý vedení rozhodne, že se nic neděje a změna není potřeba, pak prý nemá důvod na kongres strany jezdit.

Rozhodují se i další

Dalším důvodem, proč Bém do volby jde, je prý rozhodnutí Topolánka po prohraných volbách neodstoupit.

Pavel Bém bude kandidovat na předsedu ODS. Zdroj: TV Prima

Volební kongres strany bude první prosincový víkend. Topolánek se zatím nerozhodl, zda bude znovu kandidovat. Bémovo rozhodnutí ale vítá. Podle něj nemohl současné vedení kritizovat bez toho, aniž by se pokusil být zvolen do čela strany

Bém přiznal, že také on nese odpovědnost za prohrané volby, proto chce straně nabídnout své schopnosti a vědomosti. Přivítal by, kdyby se o post předsedy ucházeli také další kandidáti, aby si členové mohli vybrat. Podle něj musí ODS udělat nějakou změnu, jinak nemá šanci uspět v dalších volbách.

"Podstatná část toho problému je styl politiky a neschopnost vysvětlit, co se děje," uvedl. Na otázku, jak by se zachoval, kdyby se skutečně stal předsedou ODS a měl se vyjádřit k dalšímu angažmá strany v české vládě, Bém odpověděl, že jakékoliv varianty s podporou nebo vytvářením velkých koalic se socialisty a Jiřím Paroubkem jsou pro něj iracionální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám