Hlavní obsah

VIDEO: Volby byly referendem o Topolánkovi, míní prezident Klaus

Novinky,
PRAHA
Aktualizováno

Václav Klaus v Nedělní partii na Primě uvedl, že volby byly referendem o Mirku Topolánkovi, tak jako volby v roce 2006 byly referendem o Jiřím Paroubkovi, který byl tehdy taky premiérem. ODS Klaus přirovnal k týmu, který prohrál několik zápasů za sebou.

Článek

"Volby v roce 2006 byly referendem o Paroubkovi. Tyto volby symetricky zcela logicky při vyhrocené situaci byly referendem o Mirku Topolánkovi a voliči se jasně vyslovili," řekl Václav Klaus a dodal: "Oni řekli, že chtějí změnu politiku, chtějí změnit styl politiky, chtějí ubrat arogance politiky, chtějí mít pocit, že se to týká jich více než něčeho jiného. To řekli docela jasně. A řekli, že by bylo potřeba vrátit politice nějaký obsah. Aby to nebyl jen mocenský souboj, kdo překřikne druhého."

Prezident Václav Klaus v diskusním pořadu Nedělní partie TV Primafoto: ČTK/Kořínková Eva

Podle něj nejde o to, že by voliči studovali do podrobna celé volební programy a hlasovali podle toho, co se jim nelíbí na straně 52: "Volby nejsou o hloubce volebního programu, jak dokonale, či nedokonale jihočeský hejtman spravoval kraj, jak chytré byly billboardy nebo plakáty. Každý si vezme nějaký symbol."

Klaus přirovnal ODS k týmu, který prohrává

ODS Klaus přirovnal k týmu, který prohrál několik zápasů za sebou. Neuvedl, zda by měla ODS změnit své vedení a zda by premiér Mirek Topolánek měl odstoupit. Řekl však, že by nepřišel na kongres ODS, pokud by tým po porážkách 0:13 a 3:23 nic neudělal.

„ODS si musí rozhodnout jestli 0:13 a 3:23 je ok a jdeme dál,“ řekl Klaus a pokračoval ve sportovních přirovnáních. „Jestli jako když Sparta za sebou prohraje šest zápasů, trenéři se vymění, kapitán se vymění, čtyři hráči se pošlou do béčka a jiní se povolají, nebo jestli doufají, že přijde zázrak.“

Klaus se přes naléhání moderátora nevyjádřil k tomu, co by měla ODS dělat. Podle něj by to bylo nepřístojné vměšování. Svůj názor ale dal najevo. Pravil, že pokud bude ODS dělat, že se po porážkách 0:13 a 3:23 nic nestalo, tak by neměl důvod, co na kongresu dělat. "Na takový kongres bych nešel," dodal.

Klaus hájil své vystoupení na pražském předvolebním mítinku

„Věřím, že má pětiminutová účast na Staroměstském náměstí nebyla žádným zásahem do voleb. Trvám na tom, že zůstávám být nadstranickým, ale nikdy jsem nikomu nesliboval, že budu politicky neutrální člověk spadlý z Marsu. Jsem současně Václav Klaus, který má svou minulost, a tu nepopírám. Nejsem politickým neutrálem, nadstranickost je v něčem jiném, než že přijdu říci, že jsem zakládal tuto stranu s panem Kladívkem, který bydlel vedle," řekl Klaus.

Za zajímavé označil, že ho kritizoval jak Paroubek, tak i Topolánek: „Je to vzácná chvíle, kdy se oba shodli.“

Vláda žádné reformy nedělá

Klaus se také pustil do vlády, že nadužívá slovo reforma. „Jestli někdo diskutuje, že hlavní reforma byly poplatky, tak to ne, reforma měla být nějaká jiná a toto měla být 23. složka.“

Pustil se i do Ivana Langra: „Slyším nadnesená slova o reformách v policii,“ řekl prezident. Když mu je ministr vnitra přišel představit, tak s úsměvem přemítal, zda sám svým slovům věří.

„Neplýtvejme tímto slovem, za komunismu systém nepřetržitě dělal reformy a přešlapoval na místě. Není to absencí chutě některých politiků dělat je. Je to absurdním výsledkem voleb sto sto, je to rozpory uvnitř koalice, to blokuje jakékoli reformy," dodala halva státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám