Hlavní obsah

Bělobrádek zaštítil boj s roztroušenou sklerózou. Nepropadejte skepsi, vyzval nemocné

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiér vlády a předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který sám trpí roztroušenou sklerózou, zaštítil nadační fond Impuls pro léčbu této choroby. Na tiskové konferenci otevřeně promluvil o své nemoci a nabádal pacienty s podobnou diagnózou, aby nepropadali skepsi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Článek

„Jsou věci, které si člověk uvědomí, až když je vysloví nahlas. Třebaže jsem si uvědomoval, že mluvit nahlas právě o roztroušené skleróze může zásadně ovlivnit můj osobní a profesní život, věřím, že je to správná cesta. Cesta, jak nemocným ukázat, aby se nebáli, nepropadali beznaději a sebelítosti,“ řekl Bělobrádek při příležitosti světového dne roztroušené sklerózy.

„Včasná diagnóza a léčba mohou významně snížit postup nemoci,“ připomněl Bělobrádek, že existují metody, jejichž prostřednictvím lze s nemocí úspěšně bojovat.

„Jak vidíte i v mém případě, nelze propadat skepsi, sebelítosti a nelze svádět vše na jiné a propadat do nějakého vnitřního světa a izolovat se od společnosti, ale je potřeba být aktivní tak, jak je to každému individuálně umožněno,“ řekl Bělobrádek, kterému lékaři diagnostikovali takzvanou „eresku“ před 13 lety.

„Díky nemoci jsem vicepremiérem”

„Paradoxně roztroušená skleróza a těžké nepochopení mého bývalého zaměstnavatele vedla k tomu, že jsem místopředsedou vlády,“ dodal Bělobrádek, který dříve pracoval na královéhradecké krajské veterinární správě.

„Většinou to končí tak, že lidé s touto diagnózou jsou často odsouzeni k tomu, že v zaměstnání končí, a to i přesto, že by společnosti mohli být prospěšní i v pracovních pozicích," dodal.

Vicepremiér proto zaštítil nadační fond Impuls, který se zaměřuje na poskytování komplexní péče pacientům s roztroušenou sklerózou. Ten mimo jiné chystá sbírku peněz na léčbu RS.

Jak upozornila Eva Havrdová z I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, lze poměrně rychle zjistit diagnózu. „A pokud je léčba zavedena včas, jsme schopni zpomalit nástup invalidity, u některých pacientů zcela stabilizovat onemocnění,“ dodala Havrdová.

Léčba se vyplatí i společnosti

Jedná se o biologickou léčbu pomocí injekcí. Výroba látky je ale náročná a drahá. Podle Havrdové se však taková léčba společnosti vyplatí, zejména pokud pacient chodí do práce. „Pacient, který je invalidní, je nákladný. Ne ten, který bere biologickou léčbu,“ upozornila.

S tím souhlasil i Bělobrádek, který si rovněž podle svých slov sám píchá injekce. „A jak vidíte, vzhledem k mým daním a odvodům docela slušně kompenzuji společnosti výdaje na moji léčbu,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám