Hlavní obsah

Bělobrádek: Tykačka s Babišem? To Čunkovi u lidovců nepomůže

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jsou tu statisíce voličů, kterým se už zajídá destrukce politického systému v podání Andreje Babiše, říká v rozhovoru pro Právo šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Pane předsedo, risk je zisk, ale nepřecenili jste se s dvoukoalicí se Starosty? Musíte získat nejméně 10 procent.

Nerad riskuji. Spočítejte si hlasy z krajských voleb, které korespondují s tím, co jsme dostali ve volbách do Sněmovny, a vezměte v potaz, že je to bez Prahy, kde volby nebyly. Připočtěte hlasy pro STAN. Takže to vychází. A když připočítáte bonus za to, že se dohodneme, tak myslím, že to velký risk není. Je samozřejmě možné, že deset procent nezískáme. Ale také je možné, že bychom samostatně spadli pod pět procent.

Co byste dělal, kdybyste neuspěli?

O tom se vůbec nemá smysl bavit.

Ale má. Šel byste z politiky úplně pryč?

Mohou na nás zaútočit Marťané. Tím se nezabývám.

S koalicí máme zkušenosti z roku 2002, kdy jsme byli první a jediná strana, která dokázala v koalici uspět

To mi neříkejte, určitě se vás na to ptali kolegové minulý týden v Jihlavě, kde o smlouvě se STAN rozhodovala celostátní konference KDU-ČSL, a proti spojení bylo 31 lidí a pro 39.

Ať to bylo, jak to bylo, strana rozhodla, já jsem předseda a rozhodnutí respektuju.

V lednu o tom konference hlasovala poprvé a tehdy se pro dvoukoalici vyslovilo 86 procent. Čím to?

Delegáti pak přijeli do regionů a probrali to s členskou základnou. Největší handicap je, že máme málo času na vysvětlení všem 25 tisícům našim členům. Teď jsou okresní a krajské konference před sjezdem, tak na ně budeme jezdit a musíme vyložit klady, nezastírat zápory a poprat se s tím.

S koalicí máme zkušenosti z roku 2002, kdy jsme byli první a jediná strana, která dokázala v koalici uspět. Myslím, že když si to připomeneme a když si vyjasníme věci, které budí otázky, tak vše bude snadnější. Když mluvím s lidmi, nakonec se jejich obavy rozptýlí.

Samozřejmě když jezdí někdo po členských schůzích a říká jim, že je to špatně, dokáže je ovlivnit. Ale když dáme klady a zápory na misky vah, tak si myslím, že to strana přijme. Náš květnový sjezd by to teoreticky mohl zvrátit, ale nepředpokládám to.

Názor nebyl jednotný ani v rámci předsednictva, ale strana v nejvyšším orgánu mezi sjezdy, který má kompetenci0, o tom rozhodla, a teď už s tím musíme pracovat

A kdo objíždí stranu a takto vám škodí?

Neřekl bych, že škodí. Jsou prostě lidé, kteří to vidí tak, že převažují negativa nad pozitivy. Obě varianty je mají a je potřeba to nezastírat. I já mám ze svého okolí rozporuplné ohlasy. Je to částečně věc generační. Lidé mladší a z Čech mají pozitivní reakce.

Na Moravě jsou lidé trochu konzervativnější a také tam mají větší jistotu, že budou mít poslance nebo senátora. A tím pádem je to staví do jiné pozice, než ty, kteří jsou z oblastí, kde je to skoro vyloučeno. Ale zároveň to neznamená, že z Ústeckého kraje se neozývají hlasy proti spojenectví a zase z Olomouckého pro spojení, takže nelze říct, že je to rozděleno na Čechy a Moravu. Bude to pestřejší.

Podle senátora Jiřího Čunka jste vyjednávání nezvládli, protože jste ještě nezkušení, neodhadli jste situaci a nedostatečně jste to vysvětlili v místních organizacích.

Tam, kde jsme byli, jsme to vysvětlili dostatečně. Navíc si nemyslím, že Zuzana Roithová nebo Petr Šilar jsou nějaká nezkušená ořezávátka. Předsednictvo jako celek o tom intenzivně debatovalo. Názor nebyl jednotný ani v rámci předsednictva, ale strana v nejvyšším orgánu mezi sjezdy, který má kompetenci, o tom rozhodla, a teď už s tím musíme pracovat.

Vy osobně tomu věříte stoprocentně? Jste z toho nadšený?

Je to velká výzva a velká šance, jak se stát velmi zajímavou alternativou až pro 30 procent voličů, z nichž je reálné získat aspoň polovinu.

Ptám se na vaše nadšení, protože po setkání v Jihlavě jste nechtěl v televizi odpovědět, jak jste hlasoval. To je zarážející, když ta koalice je také vaše dítě, ne?

Moje dítě to tak trochu je, tak trochu není. Zastávám názor, že předseda není od toho, aby říkal ostatním, jak mají hlasovat nebo co si myslet. Já jsem poctivě okomentoval obě varianty, jejich pozitiva i negativa, a myslím si, že se má každý rozhodovat podle sebe.

To mě překvapujete. Je normální říci, co preferujete.

Každý máme svůj styl. Někde jsou autoritativní předsedové, někde jsou předsedové, kteří poctivě řeknou obě varianty a nechají rozhodnout ostatní. Jistěže se ptali kolegové z kraje, jak mají hlasovat a co si o tom myslím. Já jsem jim řekl: hlasujete podle svého vědomí a svědomí, protože to je velmi zásadní otázka.

Samozřejmě leadership a energie, kterou má předseda do toho dát, bude teď podstatná. Já to podporuju a udělám maximum, abychom byli co nejúspěšnější.

Dohodli jsme se, že nikde nebude prvoplánová výzva: pojďme kroužkovat. Ale úplně to zakázat nejde

Součástí dohody je, že vy budete celostátní lídr a kandidát na premiéra. Šéf STAN Petr Gazdík má být jedničkou v Praze, ale pražské KDU-ČSL se to nelíbí. Jak to bude?

To nebude taková potíž a jsem přesvědčen, že se v krajích dohodnou. Samozřejmě Pražáci by raději viděli jako jedničku někoho za KDU-ČSL, je to přece jen nejdynamičtější region, kde máme největší růst volebních výsledků i členů. Na druhou stranu Petr Gazdík by stál o to kandidovat v Praze, a samozřejmě by dávalo smysl, aby byl lídr. Ale věřím, že se dohodneme a že to ani jedna strana kvůli personáliím nezboří.

Mluvili jste o kroužkování?

Ano, o tom jsme se bavili. Všichni si pamatují rok 2002, kdy KDU-ČSL vydělala na spolupráci s Unií svobody, kdy díky preferencím jsme získali nepoměrně víc poslanců. Dohodli jsme se, že nikde nebude prvoplánová výzva: pojďme kroužkovat. Ale úplně to zakázat nejde. Naopak je správné, když si zajímavé osobnosti budou dělat svoji kampaň.

Dohodli jste se, s kým půjdete, nebo nepůjdete do vlády?

Mohu vyloučit komunisty, SPD a podobné sporné partie. Jinak je strategie jednoduchá, uspět co nejlépe a pak se uvidí. Chceme oslovit co nejvíc voličů, kteří jsou zklamaní z tradičních stran a zároveň už si myslí, že destrukce systému, kterou přinášejí nová hnutí, už stačila a je potřeba začít konstruktivně stavět na standardní liberální demokracii, která je prozápadní, proevropská, založená na tradičních hodnotách.

My jsme nové uskupení, ale složené z tradičních stran, které lidé znají. Starostové jsou tady jedenáct let, jsou v krajských zastupitelstvech a v obcích. My jsme tady 98 let, máme historii, pozitivní i negativní zkušenosti. Jsme strana, která se dokázala obrodit a která prošla generační výměnou.

Také přidáváme novou kvalitu v tom, že se chceme dohodnout. A když vidíte, jak se politická scéna vulgarizuje a je stále agresivnější, tak chceme nabídnout trochu jinou tvář politiky. A já jsem přesvědčen, že je tady statisíce lidí, kteří si řeknou: tohle má smysl, dáme jim šanci, protože pokud to nezvládnou oni, pak už to bude skutečně špatné.

Dělali jste si průzkum?

Ano. Dozvěděli jsme se, že je tady množství lidí, kteří čekají na takový subjekt jako je koalice KDU-ČSL a Starostové.

Chcete získat váhavé voliče, které přilákal Andrej Babiš?

Předvídat je těžké, zvláště v době, kdy probíhá vysvětlování pana Babiše k jeho obchodním operacím. Nevíme, jak to dopadne, jak budou postupovat orgány v trestním řízení a orgány Evropské komise, nevíme, jak se mu podaří celou situaci vysvětlit.

Budu citovat Jiřího Čunka, a spousta lidí si to také myslí, že Babiš může udělat a říct cokoliv a jeho pozicí to neotřese.

Byly doby, kdy v Praze mohla kandidovat raketa Václava Klause nebo fajfka Karla Schwarzenberga. Všeho do času, žádný strom neroste do nebe.

Jak funguje vláda? Jak se vám sedí v jedné místnosti s Andrejem Babišem, který i o vás říká, že na něj chystáte poslanci chystají lynč?

Není to nic nového, už jsme si na vládě vyslechli leccos. Když si čtu knihu Josefa Luxe o tom, co na vládě zažívali s Václavem Klausem, tak tam nacházím mnohé paralely.

Chcete, aby Babiš vysvětlil své finance. Řekl jste, že jedna věc je legálnost jeho kroků v minulosti, ale jiná věc je etická rovina. V čem se podle vás zachoval neeticky?

Měl by přinejmenším vysvětlit, co bylo motivací k jeho krokům. Jestli je tam podezření z trestného činu, tak by to měly řešit orgány činné v trestním řízení.

(Babiš) ve Sněmovně řadu lidí nařkl z toho, že jsou zloději, tak se nemůže divit žádosti poslanců, aby sám vysvětlil, zda není také zloděj

Vysvětluje to věrohodně?

Některá vysvětlení se mu povedla, některá méně, něco mě překvapilo. V rozpacích jsem např. z toho, že si miliardář vezme účetní, která neumí pořádně vyplnit papíry. Stát se to může, ale ministr financí si musí uvědomit, že na něj mají lidé jiné nároky, než kdyby byl jen podnikatel.

Takže jeho přístup podle vás rozkládá morálku daňových poplatníků?

Určitě. Píše nám řada lidí, kterým se nelíbí, že stát jim měsíce zadržuje výplatu DPH, že za den zdržení kontrolního hlášení dostali vysokou pokutu, že si musí pořizovat EET, a přitom ministr financí je v podezření, že stát zkrátil o stovky miliónů. To je relevantní argument, a proto by měl věci vysvětlit.

Také se mu spousta věcí vrací jako bumerang. On ve Sněmovně řadu lidí nařkl z toho, že jsou zloději, tak se nemůže divit žádosti poslanců, aby sám vysvětlil, zda není také zloděj.

Budete mít na květnovém sjezdu lidovců nějakého protivníka?

Jediný, kdo o tom veřejně uvažuje je Jiří Čunek. Těším se na to, protože je vždy lepší, když je z čeho vybírat.

On považuje za svou výhodu, že se dokáže domluvit s Andrejem Babišem na rozdíl od vás, který s ním nemáte příliš vřelé vztahy.

Když se se mnou chce někdo domluvit, tak já se o to také snažím. Nechť Jiří Čunek kandiduje, a sjezd rozhodne, čí vlastnosti jsou pro stranu větším přínosem. To, že si tykáte s Andrejem Babišem, asi nebude jediný parametr, který budou delegáti zohledňovat.

Celý rozhovor s Pavlem Bělobrádkem najdete v sobotním vydání deníku Právo

Reklama

Související články

Čunek se stal hejtmanem Zlínského kraje

Hejtmanem Zlínského kraje byl ve středu zvolen senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU- ČSL). Zlínský kraj povede v příštím období koalice vytvořená...

Výběr článků

Načítám