Hlavní obsah

Během chvíle napršelo na Rychnovsku sto litrů na metr. Vybavení končí v kontejneru

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále za vytrvalého deště se lidé na Rychnovsku pustili v pátek do velkého úklidu po čtvrteční povodni. Obyvatelé obce Lupenice a sousedních Tutlek, nacházejících se mezi Rychnovem nad Kněžnou a Kostelcem nad Orlicí, vymetali vodu ze sklepů a do kontejnerů vynášeli mokrý nábytek a zničené spotřebiče. Meteorologové v oblasti očekávají dál vydatné srážky.

Odklízení následků povodní na RychnovskuVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Z lupenického sportovního areálu, který je v dolíku, udělaly deště načas doslova bazén. A pořádně hluboký.

„Kanalizace, kam byl kdysi sveden místní potok Štědrý, vodu nepobrala. Voda na sportovišti brzy opadla. Jak rychle přišla, tak odešla,“ přiblížil jeden z obyvatel Lupenice, která má necelé tři stovky obyvatel.

Hrozí vydatné deště a zvýšené hladiny. Meteorologové upravili výstrahu

Počasí

„Během tří hodin - od čtvrteční čtvrté odpoledne do sedmé večer - napršelo okolo sto litrů na čtvereční metr. Voda se valila z polí do potočního koryta,“ popsal dobrovolný hasič, jichž v obou obcích zasahovaly desítky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Povodeň na Rychnovsku. Na snímku vyplavená obec Tutleky

I sousední Tutleky tento potok, jenž se vylil ze skoro třímetrového koryta, důkladně propláchl. Voda v obci se zhruba 350 obyvateli zasáhla 27 domů. Obyvatelé obydlí při silnici, kterou povodeň změnila v divokou řeku, leckdy přišli o všechno domovní zařízení. „Nikdo ale nepřišel k úrazu,“ podotkl jeden z vyplavených obyvatel.

Venku před vyplavenými domy se v pátek hromadily zničené ledničky, pračky, televize, dětské hračky nebo nábytek. Následně skončily v kontejnerech. „Nikomu nebylo nutné shánět náhradní ubytování. Lidé v domech zůstávají,“ přiblížil tutleský starosta Oldřich Moravec.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Povodeň na Rychnovsku. Na snímku vyplavená obec Tutleky

Tutleky podobná povodeň naposledy zasáhla před čtrnácti lety. Hladina vody tehdy sahala o 20centimetrů níž. „Žádná účinná protipovodňová opatření nemáme. Je tady velký problém, protože jsme v dolíku. Voda, která zahltila koryto potoka, šla ze všech stran. Určitě ale budeme muset řešit s Povodím Labe prohloubení koryta Štědrého a širší skruže pod mostky, které se snadno v podobných případech ucpou,“ popsal Moravec.

Policie v pátek Tutleky uzavřela z obou stran značkami zákazu vjezdu, což ale mnozí řidiči nerespektovali a překáželi v úklidu. „Lidé si tudy zkracují o půl kilometru cestu z Rychnova nad Kněžnou do Kostelce nad Orlicí. Zajím je s domluvou obracíme. Zřejmě ale přejdeme k pokutám,“ podotkl člen policejní hlídky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Povodeň na Rychnovsku. Na snímku vyplavená obec Tutleky

Povodeň neušetřila ani nedaleký Rychnov nad Kněžnou, kde hasiči v pátek odčerpávali vodu ze zatopených sklepů paneláků před nemocnicí. „Hasiči v Kostelci nad Orlicí zachránili pět lidí ze zatopených aut,“ doplnila mluvčí královéhradeckých krajských hasičů Martina Götzová. Zásah záchranářů vyžadovala situace v řadě dalších obcí Rychnovska, Jičínska, Náchodska a Královéhradecka. „Šlo o 120 výjezdů,“ upřesnila Götzová.

Meteorologové pro oblast Krkonoš, Podkrkonoší a Náchodska předpovídají další vydatné srážky. Hasiči z důvodu očekávaného přívalu telefonátů posílili krajské operační středisko.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Povodeň na Rychnovsku. Na snímku vyplavená obec Lupenice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám