Hlavní obsah

Bavme se o klimatu, ale zachovejme zdravý rozum, notoval si Babiš s polským premiérem

Novinky, Barbora Zpěváčková (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ve Varšavě se už pošesté konala mezivládní konzultace mezi Českou republikou a Polskem. Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki si notovali ohledně toho, že je potřeba bavit se ochraně životního prostředí, ale s rozumem. Oba premiéři zdůrazňují, že pro Česko i Polsko je průmyslová výroba zásadní.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Premiér Andrej Babiš (vlevo) se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim

Článek

„Česká republika a Polsko jsou velice průmyslově rozvinuté země,“ prohlásil na tiskové konferenci Morawiecki. Podle něj je v některých zemích západní Evropy snazší hovořit o politice klimatu a klimatické neutralitě, protože tyto země mají úplně jiné hospodářství a se zelenou politikou mají letité zkušenosti.

„Jako konkrétní příklad uvedu automobilový průmysl. Nechceme ztratit automobilový průmysl jen pro to, že někdo dá vyšší klimatické cíle,“ uvedl polský předseda vlády.

Babiš s ním souhlasil. „Bavme se o klimatu, ale nezapomínejme, že jsme průmyslové země,“ zdůraznil český premiér.

Tématem se pochopitelně stalo i dopravní spojení obou zemí. Mezi Českem a Polskem chybí dálnice a stávající silnice jsou přetížené. Podle předsedy polské vlády by dálnice výrazně zlepšila spolupráci v ekonomice i turistice.

V Polsku nastal v posledních letech boom dálniční výstavby, ročně se otevírají desítky nových kilometrů a dalších 1000 kilometrů se staví. V Česku se loni otevřely necelé čtyři kilometry nových dálnic a letos by to mělo být asi 26 kilometrů, připomněla ČTK.

Na přetřes přišlo i téma brexitu. Premiéři se shodli, že pozvou britského premiéra Borise Johnsona na zářijový summit V4 se zeměmi západního Balkánu.

„Jsme jednotní, ale musíme o tom přemýšlet, co se stane, kdyby nastal ten divoký brexit. Potom by se to dotklo všech,“ prohlásil Babiš. Johnson chce Velkou Británii vyvést z Evropské unie ke konci letošního října - ať už s dohodou, nebo bez dohody. Ten se ve středu přiblížil, když královna Alžběta II. vyšla vládě vstříc a odložila jednání parlamentu, ten tak bude mít málo času legislativně zabránit odchodu z EU bez dohody.

Do Polska ve vládním speciálu zamířil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar a ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO).

V delegaci je také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Kontroly masa

Ministr Metnar se svým protějškem podepsal dohodu o spolupráci ve vojenském letectví. „Umožní nám lépe plnit závazky NATO a protivzdušné obrany,“ přiblížil Metnar.

Ministr zemědělství Toman s polským ministrem zemědělstvím řešil kvalitu potravin, především masa. „Mají v legislativním procesu veterinární zákon. Přistoupili k tomu, že v Polsku budou maso dozorovat jen státní veterináři, ne soukromí. Jdou tím směrem, na kterým jsme se dohodli, je tam pokrok,“ zhodnotil Toman.

Reklama

Výběr článků

Načítám