Hlavní obsah

Brexit bez dohody se přiblížil. Královna Alžběta II. schválila odstavení parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská královna Alžběta II. schválila vládní návrh přerušit zasedání parlamentu, ten tedy nebude zasedat od druhého zářijového týdne, sejde se až 14. října. Oznámil to poradní sbor královny. Poslanci už tak zřejmě nebudou mít dost čas zabránit brexitu bez dohody legislativní cestou.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

O přerušení zářijového zasedání požádal královnu premiér Boris Johnson.

Královnin poradní sbor se ve středu sešel na zámku Balmoral ve Skotsku a oznámil, že schůze se přeruší. Aktuální schůze parlamentu skončí mezi 9. a 12. zářím. To značně omezuje počet zasedacích dní, během nichž budou moci poslanci řešit podmínky odchodu z EU, a tedy i zabránit odchodu země bez vyjednané dohody. Právě tak chce Johnson zmařit plán opozice zabránit odchodu bez dohody legislativně.

„Je to ryze zákonný krok,” komentoval postup konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg, který byl setkání s královnou přítomen.

Foto: Pool, Reuters

Boris Johnson na své první audienci u královny Alžběty II.

Přestávka jednání potrvá do 14. října, na kdy chystá královna v parlamentu projev. Podle listu The Times pak následuje několikadenní rozprava.

"Mezi ukončením (zasedání) a hlasováními o projevu královny, která pravděpodobně přijdou na řadu v pondělí 21. října a úterý 22. října, nebude v Dolní sněmovně příležitost na schválení zákona, který by Johnsonovi svázal ruce (ohledně brexitu bez dohody)," napsal list.

Bercow: Je to nehorázné

Předseda britského parlamentu John Bercow označil Johnsonův záměr přerušit zasedání sněmovny za ústavní nehoráznost.

Šéf labouristické opozice Jeremy Corbyn tvrdí, že plán ministerského předsedy ohrožuje demokracii. Johnsonův záměr přerušit před brexitem schůzi parlamentu ho šokoval. Bude se prý snažit vyvolat hlasování o nedůvěře vládě - to by vedlo předčasným volbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám