Hlavní obsah

Bartoš jde za Zemanem na pohovor. Budou v různých místnostech

Od pondělí začíná prezident Miloš Zeman v Lánech postupně přijímat kandidáty na ministry, a to podle abecedy. Jako první odpoledne dorazí šéf Pirátů, budoucí vicepremiér a ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš. Protože má Zeman koronavirus, mluvit spolu budou přes videokonferenci, každý bude v jiné místnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Schůzky proběhnou ve stejném formátu jako včerejší s panem Fialou,” řekla Novinkám mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Není ale jasné, zda se kandidáti s prezidentem uvidí i osobně přes plexisklo, nebo proběhne jen videokonference. Hrad se blíže k formátu schůzek nevyjádřil.

„Chci s panem prezidentem probrat současné krize a samozřejmě vize a cíle pro resorty, za které v nové vládě ponesou pirátští ministři odpovědnost,“ uvedl ke schůzce Bartoš. Zopakoval také, že stojí za nominací Jana Lipavského na post ministra zahraničí.

Zeman dříve avizoval, že jednoho z kandidátů hodlá vetovat, i když ústava tento postup nezná. Nejčastěji se spekuluje právě o pirátském kandidátovi na šéfa diplomacie Janu Lipavském.

Zemanovy výhrady k jednomu kandidátovi trvají. Fiala věří ve vládu v polovině prosince

Domácí

Nový premiér Petr Fiala (ODS) v neděli po debatě s prezidentem sdělil, že Zemanovy výhrady vůči kandidátovi přetrvávají. Jméno neprozradil s tím, že nejprve mají proběhnout osobní pohovory. Na seznamu jmen pro vládu prý nehodlá nic měnit.

Hygienická opatření

Protože měl Zeman pozitivní test na koronavirus, v neděli při jmenování Fialy premiérem seděl v kukani za plexisklem, kam ho na vozíku přivezli dva lidé v protiepidemických oblecích, aby byly splněny požadavky hygieniků. Státníci spolu hovořili přes mikrofon, s respirátory, jmenovací dekret před předáním Fialovi prošel důkladnou dezinfekcí.

Jmenování Petra Fialy premiéremVideo: ČTK

Po ceremoniálu proběhla v různých místnostech lánského zámku debata prostřednictvím počítačové videokonference.

Aranžmá při přijímání kandidátů na ministry by mělo být podobné, tedy videokonference v oddělených místnostech. Zda i tentokrát bude využita skleněná vitrína, Hrad zatím na dotaz Novinek neupřesnil.

Kam se hrabou konspirace. Internet se baví jmenováním premiéra z kukaně

Koktejl

Nezvyklý nedělní akt přitáhl pozornost zahraničních médií a stal se také terčem vtipů na sociálních sítích. Oslovení politici ovšem ocenili, že i za těchto okolností k němu došlo. „Vzhledem k situaci to bylo velmi důstojné,“ řekl místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Forma odpovídá situaci. Jsem rád, že se našlo řešení, aby ke jmenování mohlo dojít co nejrychleji,“ uvedl místopředseda TOP 09 Jan Jakob.

Vláda v prosinci?

Vznikající kabinet bude mít 18 členů. ODS by mělo připadnout kromě premiérského křesla pět ministerstev, Starostům čtyři resorty, Pirátům a lidovcům po třech a TOP 09 získá dva resorty. Rozhovory s kandidáty povede Zeman do poloviny prosince.

Zeman má covid, dostává monoklonální látky

Domácí

„Tento seriál skončí 13. prosince a od té doby bude možné uvažovat o ustavení vlády jako celku,“ řekl v neděli.

Fiala v neděli zmínil, že jako termín jmenování nové vlády přichází v úvahu 16. prosinec, ale dohoda s Hradem na tom ještě není.

Fiala přinesl seznam kandidátů Zemanovi 17. listopadu, od té doby v něm však už došlo k jedné změně, když kvůli spekulacím kvůli svému podnikání odstoupil kandidát STAN na ministra průmyslu Věslav Michalik. Novým kandidátem je manažer, dlouholetý člen vedení Erste Group a investor Jozef Síkela.

Navržené složení nové vlády
Předseda vládyPetr Fiala (ODS)
Ministr financíZbyněk Stanjura (ODS)
Ministr vnitraVít Rakušan (STAN)
Ministr práce a sociálních věcíMarian Jurečka (KDU-ČSL)
Ministryně obranyJana Černochová (ODS)
Ministr dopravyMartin Kupka (ODS)
Ministr zdravotnictvíVlastimil Válek (TOP 09)
Ministr zemědělstvíZdeněk Nekula (KDU-ČSL)
Ministr spravedlnostiPavel Blažek (ODS)
Ministr kulturyMartin Baxa (ODS)
Ministryně životního prostředíAnna Hubáčková (KDU-ČSL)
Ministr průmyslu a obchoduJozef Síkela (STAN)
Ministr školstvíPetr Gazdík (STAN)
Ministr zahraničíJan Lipavský (Piráti)
Ministr pro místní rozvoj a digitalizaciIvan Bartoš (Piráti)
Ministryně pro vědu a výzkumHelena Langšádlová (TOP 09)
Ministr pro evropské záležitostiMikuláš Bek (STAN)
Ministr pro legislativuMichal Šalomoun (Piráti)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám