Hlavní obsah

Bartoš: Budeme hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Piráti v neděli odpoledne představili sedmičlenný vyjednávací tým, založili poslanecký klub a řekli, že v nové Sněmovně budou hlasovat pro opětovné vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, pokud o to policie znovu požádá.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„My jsme se v rámci našeho poslaneckého klubu jednohlasně shodli, že budeme hlasovat pro vydání Andreje Babiše a pana Faltýnka,” řekl jasně na tiskové konferenci předseda Ivan Bartoš.

Dále řekl, že i přes velké množství stran ve Sněmovně není podle něj třeba zvyšovat počty místopředsedů Sněmovny. „Já si nemyslím, že navyšování počtu je žádoucí. My samozřejmě o to jedno místo budeme usilovat.”

Piráti se podle něj nebrání schůzkám s ostatnímu politickými stranami, ani s hnutím ANO, které je zatím jako jediné oslovilo. „Žádné další nabídky na schůzky nám zatím nepřišly. Začneme se tím aktivně zabývat,” doplnil Bartoš s tím, že Andreji Babišovi na sms zatím neodpověděl.

Bartoš reagoval i na slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že by se měli Piráti zařadit do vlády, jelikož jsou odborníci na digitalizaci. „S panem prezidentem rozhodně souhlasím v té věci, že my jsme odborníci na digitalizaci, ale máme parlamentní demokracii a pan prezident v tom nehraje z našeho pohledu žádnou roli,“ řekl Bartoš. Poděkoval prezidentovi za radu a dodal, že se s tím však „poperou po svém“.

Michálek: Babiš používá velkopanský způsob pozvání

Podle nového předsedy poslaneckého klubu Jakuba Michálka by k setkání mohlo dojít v nejbližších dnech, zda to bude v sokolovně, kam si Andrej Babiš v neděli ráno pozval KSČM nebo ve Sněmovně, kde se Babiš sešel s předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem, zatím Piráti nevědí.

„Myslím si, že to, že si někdo zve lidi do své rezidence, je takový velkopanský způsob, který k tomu vyjednávání úplně nepatří,” řekl Novinkám Michálek. Osobní jednání jsou však podle něj důležitá. „Budeme tam společně čtyři roky a budeme společně hlasovat o zákonech, tak je logické, že se politické strany spolu musí scházet a ne jen si posílat vzkazy přes média,” dodal Michálek.

Piráti mají poslanecký klub

Dvaadvacet nových poslanců Pirátů v neděli také ukázalo zakládající listinu poslaneckého klubu. Předsedou klubu byl zvolen Jakub Michálek, který byl doposud zastupitelem na magistrátu hl. m. Prahy.

Foto: Renáta Bohuslavová

Zakládající listina Poslaneckého klubu Pirátů. Podpisy dvaadvaceti nových poslanců.

Představili i vyjednávací tým, jehož členy jsou Ivan Bartoš, Jakub Michálek, Zdena Balcarová, Lenka Kozlová, Lukáš Bartoň, Mikuláš Ferenčík, Mikuláš Peksa. Tým by měl v následujících dnech jednat s ostatními politickými stranami o budoucí spolupráci.

Reklama

Související články

Piráti odmítají ANO, spokojí se s opozicí

Piráti zřejmě zamíří do opozice. Jejich předseda Ivan Bartoš vyloučil spolupráci s KSČM i s Okamurou. Odmítl i ANO kvůli stíhání jejich šéfa Andreje Babiše...

Výběr článků

Načítám