Hlavní obsah

Barták nechal vojáky s erby SS na přilbě vyhodit z armády

Aktualizováno

Ministr obrany Martin Barták v úterý oznámil, že nechal z armády propustit vojáky, kteří v Afghánistánu nosili na přilbách erb SS. Dva jejich nadřízení byli až do vyšetření případu postaveni mimo službu.

Článek

Vojákům z Afghánistánu Janu Čermákovi a Hynku Matonohovi, kteří nosili na helmách nacistické symboly, byly podle Bartáka odejmuty hodnosti a odcházejí bez nároku na výsluhy.

Jan Čermák nosil podle médií během působení v afghánské provincii Lógar na helmě znak divize SS Hohenstaufen, Hynek Matonoha symbol brigády SS Dirlewanger. Čermák nošení znaku přiznal. Velitel obou vojáků Petr Procházka údajně nechal spálit potahy přileb s nacistickými symboly a většinu usvědčujících fotografií.

Ministr obrany a náčelník generálního štábu je přitom minulý pátek v Žatci vyznamenali za vzorné splnění afghánské mise. Barták k tomu dodal, že se o případu dozvěděl teprve o víkendu.

Ministr již v pondělí avizoval, že vůči extremistickým projevům v armádě bude jeho resort tvrdě postupovat a následky se mohou dotknout i velitelů. "Budou přijata zcela zásadní opatření. V případě, že se prokáže provinění i vyšších velitelských struktur, dopadnou ty konsekvence i na ně," prohlásil Barták. [celá zpráva]

Odstaven také šéf kontingentů v zahraničí

"Zároveň jsem rozhodl o dočasném zproštění služby zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitele Společného operačního centra generálmajora Jiřího Halašky, do jehož odpovědnosti spadá velení kontingentům Armády ČR v zahraničí, dokud nebude případ vyšetřen," doplnil v tiskové zprávě Barták.

Potvrdil mimo jiné, že dále probíhá intenzivní vyšetřování, které prověřuje podezření z utajování této události ze strany odpovědných velitelů. "Prověřím, zda nebyly tyto informace známy dopředu. Vyšetřování musí proběhnout co nejrychleji a jasně stanovit případnou odpovědnost konkrétních osob ve struktuře Armády ČR," dodal ministr.

V pondělí zbavil Barták hodností také vojáka Lukáše Sedláčka, který se podílel na založení neonacistické organizace White Justice, jejíž členům pak poskytoval profesionální výcvik. Skupina extremistů čelí obvinění z plánování teroristických útoků, únosů policistů a "vysoce postavených Židů". Podle policie organizace představovala nebezpečí i pro rodinu premiéra Jana Fischera, a proto jí byla poskytnuta stálá ochrana. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Policie při středeční razii zadržela 28 osob

Policie opět zasahuje na různých místech Česka proti přívržencům krajní pravice, v nejméně sedmi bytech od rána provádí domovní prohlídky. Policisté zasahují...

Výběr článků

Načítám