Hlavní obsah

Bárta: Vondrovu aféru vyřeší policie, my se v klidu věnujme reformám

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) v rozhovoru pro Právo mimo jiné řekl, že z kauzy kolem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) nemá radost, byť překryla jeho vlastní aféru týkající se sledování politiků Prahy 11 firmou ABL. Podle něj by se členové vlády měli přestat okopávat, měli by začít důvěřovat policii a věnovat se reformám. Kromě toho vysvětloval postupy ABL a její vztah k policistům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Článek

Pane ministře dopravy za Věci veřejné, vy jste se musel v nedávné době dvakrát omluvit premiérovi. Poprvé za to, že jste ho nazval děckem, a podruhé za kauzu ABL. Jakým způsobem utrpělo vaše napoleonské ego?

Já jsem člověk, který má sebevědomí a nemusí se nijak stresovat tím, že se musí za něco omluvit. A co se týče konkrétních omluv: V momentu, kdy jsem jel autem, tak mně kolegové pokládali otázky, co dát na Facebook. Já jsem jim dával odpovědi a poněkud zaniklo, co byla moje formální odpověď a co byla řekněme neformální odpověď, a tím vznikla ta chyba. Moje žena říká, že jsme ve vládě všichni alfa-samci a že je škoda, že ve vládě není žena, protože mužské ego někdy zbytečně komplikuje racionalitu jednání. Doufám, že svými omluvami jsem podpořil racionalitu všech jednání.

Podstatnější je omluva týkající se kauzy ABL v Praze 11. Uvedl jste, že se omlouváte za to, že jste premiéra v září neseznámil s celým kontextem práce vaší tehdejší agentury. Nebylo by jednodušší, kdybyste tehdy řekl premiérovi to, co říkáte dnes – my jsme si proklepávali tamější radnici, protože jsme s ní chtěli spolupracovat?

V momentu, kdy jsem se seznámil s dokumentem, který zveřejnila Mladá fronta, tak jsem měl několik důkazů, že je to falzum a nesmysl, a proto jsem to takto panu premiérovi natvrdo říkal. Je pravdou – já to uznávám a za to jsem se panu premiérovi omluvil, měl jsem k tomu říct celý kontext, maximum věcí. Neudělal jsem to s tím, že atmosféra tři týdny před volbami byla vypjatá, dokument byl falzum, a proto jsem celou věc považoval za uzavřenou. Dneska z toho cítím, že se dál kauza zneužívá v politické bitvě. Lidsky mě uráží, že si vůbec někdo dovolí – i kdyby to bylo všechno pravda, jako že není – srovnávat to kupříkladu s tím, co se stalo na úřadu vlády.

Proč jste si politiky Prahy 11 proklepávali?

Protože v Praze 11 byly velké pochybnosti ohledně nakládání s pozemky, a proto jsme se ptali, jestli do toho jít. Pochybnosti se nepotvrdily, a proto jsme do toho šli.

Vy nebo váš bratr, který nyní ABL vlastní, jste si zjistili úniky informací, které používala Mladá fronta?

Jestli je něco, co kdokoliv z Bártů nesmí, tak cokoliv si zjišťovat. Zvláště v takovéto mediální kauze. Já mohu vycházet jenom z informací, které zveřejňuje Mladá fronta, a z nich zcela jasně vyplývá, že hlavní zdroj informací je manželka subdodavatele (detektiva Pertlíčka), která se s ním rozvedla a nyní prezentuje tyto informace dál. Když o tom s bratrem mluvím, tak máme největší problém v tom, a to popravdě řečeno byla věc pro naši obhajobu problémová, že nemáme jak dokumenty konfrontovat, protože všechny tyto typy dat se musí ihned skartovat. Takže kvůli tomu je i velmi omezená možnost toho, jak věci porovnávat. Říkal jsem na začátku tiskové konference, kterou jsem k tomu dělal, že sděluji maximum, co mohu sdělit, a že mí advokáti říkají, že tisková konference omezila možnosti vítězství v soudním sporu s Mladou frontou.

Zůstalo podezření z nakupování dat z databází policie. Řešil jste jako šéf ABL, že by vaši zaměstnanci informaci nezjišťovali v terénu, ale že si ji koupili od policistů?

Nevím o tom, že bychom takovouto věc řešili.

Bezpečnostní agentury často najímají bývalé policisty. Nepředpokládá se při tom, že využijí bývalých kontaktů u policie?

Samozřejmě že bezpečnostní služba musí spolupracovat s policií. Řeknu příklad: Nemůžete hlídat obchodní centrum bez toho, aniž byste měl takřka každodenní komunikaci se šéfem místního oddělení policie. Potřebujete si předávat informace o tom, jestli se kupříkladu do obchodního centra stahuje nějaká skupina pachatelů, předávají se výstupy z kamerových systémů, policie předává soukromé bezpečnostní službě konkrétní fotografie podezřelých osob a žádá, aby bezpečnostní agentura věnovala zvýšenou pozornost takovýmto lidem.

Upřímně – nejste rád, že média zaplnila kauza kolem ministra obrany Alexandra Vondry?

Nejsem vůbec rád. Z mého pohledu veřejnost očekává, že to, před čím jsme varovali půl roku před volbami, odstraníme, že uděláme důchodovou, zdravotní a daňovou reformu. A místo toho se členové vlády vzájemně okopávají a vzájemně na sebe útočí. To z mého pohledu snižuje důvěryhodnost této vlády a snižuje vůbec připravenost lidí podílet se na reformách. Když to otočím, tak pro člověka v restauraci u piva, který má logicky kupu svých starostí a v rohu si sleduje televizi, co tam politici dělají, tak oprávněně může mít dojem, že politici kašlou na lidi dole a řeší akorát svoje problémy nahoře. To je strašně nebezpečné.

V případě aféry okolo ministra životního prostředí Pavla Drobila jste před Vánoci vyvolali vládní krizi a málem jste nehlasovali pro důvěru vlády. Vondrova kauza je podle TOP 09 mnohem horší. Měl by podle vás Vondra z vlády odejít?

Nemohu mluvit za Věci veřejné. Můj názor je, že orgány činné v trestním řízení mají důvěru, a pokud budou konat, tak si myslím, že jsou garantem toho, abychom se mohli v klidu věnovat reformám.

Ještě k ABL a politickým půtkám. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se nechal slyšet, že generální inspekce by měla zabránit „abelizaci“ vnitra. Co říkáte na jeho slova?

Nemíním svojí osobností komplikovat koaliční vztahy. Můj vstup do politiky z tohoto hlediska vytváří stokrát větší bariéru v komunikaci mezi policií a ABL, než když jsem tam byl. Studoval jsem na policejní akademii a také tam vyučoval. Každý manažer, každý podstatnější policista je absolvent policejní akademie. Vezměte si, kolik těch lidí jsem tam za deset let potkal. Já se samozřejmě snažím se svými spolužáky a s policií nekomunikovat, nepotkávat se. Na to téma vám řeknu anekdotu. Potkal jsem se jednou na ministerstvu dopravy s policejním prezidentem Martinů a zalaškoval jsem na toto téma, že doufám, že se jako neznáme. Říkal: Víte o tom, že moje dvě dcery pro vás pracovaly v ABL a dělaly pořadatelskou službu ve Státní opeře? Svět je strašně malý, ale já znovu opakuji: Je správné, aby existovala generální inspekce.

Ve čtvrtek jste si ve slovním souboji s Davidem Rathem ve Sněmovně vzpomněl, že před pěti lety byl v jeho ministerské výpravě do Saúdské Arábie šéf Zentivy. To si pamatujete takové podrobnosti na své konkurenty?

Pan Rath není konkurent. S klauny nesportuji. Jestliže s někým vedu spor, nepotřebuji informace od ABL, ale prostě si je vygoogluji.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání Práva. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám