Hlavní obsah

Bárta půjde do boje o Plzeň na vlastní pěst, byť ho VV dál chtějí

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí odsouzeného neformálního lídra véček Víta Bárty kandidovat v Plzeňském kraji na hejtmana místní politici z jiných stran nerozumí anebo s ním rovnou nesouhlasí. Podporu VV však Bárta má, i když ohlásil pozastavení členství ve straně a vzdal se vedení poslaneckého klubu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

Jenže Bárta v neděli sdělil, že by v kraji kandidoval mimo struktury VV. Podle svých slov by pro tyto účely šel do voleb například s občanským sdružením.

„Kandidátku ještě nemáme sestavenou, chceme ji připravit tento měsíc. Zatím tam nemáme žádné známé jméno, Bártu bych tam tedy i z tohoto důvodu uvítal, neměl bych s tím vůbec problém. Zatím jsem s ním o tom ale ještě nemluvil,“ řekl krajský předseda VV Josef Herlík.

ODS, se kterou si chce Bárta v kraji vyřídit účty, povede do bitvy o hejtmanství Marcela Krejsová. Upozornila, že by Bárta musel mít v kraji trvalé bydliště.

„Nelze říci: já budu kandidovat na hejtmana. Ve své straně by si bezpochyby prosadil, že bude lídrem kandidátky, ale v jiné straně musí být do jejího čela zvolen. Odpovídá to jeho politickému stylu – bouchne do stolu a řekne: Tak to bude,“ uvedla.

Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) sdělil, že důvodům Bártova rozhodnutí nerozumí.

„A ani jim nechci rozumět. Nerad bych viděl, že se nám tady začnou zavádět pražské politické manýry. Vedení kraje je o něčem jiném, o nemocnicích, sociálních službách, o opravách silnic,“ uvedl Chovanec.

Do Bárty si rýpl i krajský šéf TOP 09 Marek Ženíšek: „Pokud si někdo zvolí pro agónii své politické kariéry Plzeňský kraj, nemohu tomu nijak zabránit. A pokud si někdo zvolí náš kraj jako pokus o pomstu, místo aby si zachoval poslední kousek cti, nezbývá mi než to divadlo přetrpět.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám