Hlavní obsah

Bárta popírá sledování političky z ODS

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr dopravy Vít Bárta a někdejší majitel bezpečnostní agentury ABL v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho bývalá firma sledovala šéfku sekretariátu hlavní kanceláře ODS a tehdejší starostku Prahy 11 Martu Šorfovou. Informace, které se objevily v médiích, považuje za velmi pochybné a potvrzení toho, že svou práci ministra dělá dobře.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Článek

ABL měla sledovat v roce 2006 šéfku sekretariátu hlavní kanceláře ODS a tehdejší starostku Prahy 11 Martu Šorfovou. O případu existují i dokumenty s hlavičkou ABL, kterou jste v té době vedl. Sledovala agentura političku?

Už jsem se vyjádřil, že dokument považuji za velmi pochybný. A vzhledem k tomu, že v novinovém článku MF Dnes bylo z mého pohledu zcela jednoznačně nedostatečně inzerováno to, že dokument za pochybný považujeme, tak vítám kroky svého bratra Matěje Bárty, že na společnost Mafra podává žalobu na ochranu dobrého jména firmy. Z tohoto důvodů dál věc nemíním komentovat a těším se na důkazy o digitální stopě, hlavičkovém papíru a podobně u soudu.

Jestli vám tedy rozumím, říkáte, že ABL Šorfovou nesledovala?

Jednoznačně ne.

Myslíte, že kauza poškodí Věci veřejné v komunálních a senátních volbách?

S ohledem na soudní spor a blížící se volby věc nechci komentovat, protože vím, že může mít zásadní společenské dopady. Velmi mě mrzí, že i když jsem řekl, že vůči médiím míním být pokorný a důsledně vysvětlovat, že nejsem Janouškův muž (podnikatel Roman Janoušek napojený na pražskou ODS - pozn. red.), že nepatřím k pražským kmotrům, že ABL nebude mít zakázky na ministerstvech vedených VV a tyto skutečnosti denně jasně dokazuji, se 14 dní před volbami ve čtyři roky staré kauze objeví věci, proti kterým se nemohu bránit. Proto vítám krok svého bratra.

Považujete to tedy za mediální kampaň či kampaň vašich konkurentů?

Nebojím se říci, že pro mě je to ujištění, že svoji práci na ministerstvu dopravy dělám dobře. A garantuji, že o to, o co bude tato kampaň intenzivnější, budu důslednější ve své práci na svém úřadu.

Odkud si tedy myslíte, že se informace berou?

Právě proto, že v této výbušné předvolební době nechci vyvolat jakoukoli destabilizaci, nemíním věc komentovat. To by bylo velmi nezodpovědné.

Když mluvíte o destabilizaci, tak to zní, jako byste měl na mysli někoho z vládní koalice...

Ne, ne. Berme to tak, že je před volbami a z tohoto hlediska velká politika je spíše v tuto chvíli zatahovaná do komunální politiky než obráceně. Přesto má komunální politika zásadní rozměr především v Praze, a o to více věc nechci komentovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám