Hlavní obsah

Bárta dal Kalouskovi basu piv, ten mu pohrozil soudcem z úplatkářské kauzy

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné (VV) se již několik týdnů zaobírají tématem drahých potravin. Na této vlně se svezl i Vít Bárta, jenž přinesl na středeční jednání o DPH do Sněmovny basu piv, kterou věnoval jako vánoční dárek premiérovi Petru Nečasovi (ODS) a ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Ten ji odmítl se slovy, že neví, jak by to viděl soudce Jan Šott, který Bártu odsoudil v kauze kolem údajných úplatků uvnitř VV.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Poslanec Vít Bárta demonstruje na base piva rozdíl mezi českými a německými cenami.

Článek

Bárta na přinesené base demonstroval rozdílné ceny, které by za ni lidé zaplatili v německém Weidenu a v Praze. Právě do Weidenu směřoval v minulých dnech jeden z autobusů VV, které strana vypravila do zahraničí v rámci kampaně, v níž nabízela lidem výhodnější nákupy v sousedních zemích. Dotyčná basa piv podle Bárty stojí v Německu o 167 korun méně než v Praze.

Bárta uvedl, že drahé potraviny v České republice „nejsou jen výsledkem dražšího DPH (sic), ale jsou kumulací několika politických rozhodnutí“. Bártovi vadí také „silný diktát výrobců potravin“, což podle něj vede k příliš koncentrovanému trhu.

Kalousek pivo odmítl

Na závěr své řeči požádal Nečase s Kalouskem, aby přijali jeho symbolický dar v podobě basy piv, kterou položil na lavici členů vlády. Premiér v tu chvíli nebyl na svém místě přítomen, ministr financí se ale přihlásil o slovo. „Pane poslanče, já bych si to klidně i vzal,“ řekl Kalousek. Vzápětí ale vysvětlil, proč tak neučiní: „Já vážně nevím, jak by to v tomto justičním čase posoudil soudce Šott.“

Právě soudce Jan Šott na jaře vyměřil Vítu Bártovi 18měsíční podmínku za podplácení v tzv. obálkové kauze. Bárta se měl podle rozsudku pokusit podplatit své bývalé stranické kolegy poskytnutím bezúročných půjček. Podle obžaloby si penězi kupoval loajalitu svých někdejších stranických kolegů Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky.

Bárta už na sebe dříve upozornil nošením nejrůznější předmětů do Sněmovny. Ministra školství Petra Fialu obdaroval například urnou jako symbol pohřbívání českého školství, Karolíně Peake zase věnoval smuteční kytici.

Reklama

Výběr článků

Načítám