Hlavní obsah

Bahna představí gripeny i pandury

Právo, Ivan Blažek

Fandové barvy khaki, mundůrů, moderních i historických obrněných příšer a vůbec zbraní všeho druhu už vědí: v sobotu 31. srpna se ve vojenském prostoru v Brdech u Strašic koná už 24. ročník Dne pozemního vojska − populární Bahna.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Gripen

Článek

Armáda České republiky, která slaví dvacetiny, na nich chce představit to nejlepší, co má.

„Diváci uvidí klasiku pozemních sil. Od tanků, přes samohybné houfnice až po nové obrněné transportéry Pandur. A také gripeny i další leteckou techniku, včetně například bitevních vrtulníků,“ řekl Právu velitel pozemních sil generál Ján Gurník.

V akci se představí i třeba vozidla Land Rover Defender Kajman průzkumných jednotek či lehké obrněnce Iveco.

Moderní technika se ukáže během slavnostního defilé i v několika bojových ukázkách. „Letos opustíme tematiku zahraničních operací a zaměříme se na intenzivní přípravu vojenských profesionálů − vojáci budou reagovat na činnost nepřítele, který se snaží proniknout do hloubky jejich sestavy,“ sdělila Jolana Fedorková z generálního štábu.

Představí se i kluby vojenské historie

Na Bahnech nebudou chybět ani kluby vojenské historie se svojí historickou technikou pamatující především druhou světovou válku.

„Připraveny jsou tři historické ukázky: první připomene mobilizaci v roce 1938, druhá sedmdesáté výročí osvobození Kyjeva a třetí je na téma Bojový poplach Československé lidové armády,“ sdělila Fedorková.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Zajímavostí budou i repliky dvou vagónů legionářského vlaku, v němž se vraceli po 1. světové válce čeští vojáci z Ruska.

Akci bude zajišťovat na místě na osm set vojáků. „Dalších dvě stě pak na jednotlivých leteckých základnách,“ podotkl Gurník. Počítá se s nasazením více než 170 kusů pozemní i vzdušné techniky.

Zasáhly povodně

Bahna se měla konat v tradičním termínu, tedy v druhé polovině června − kvůli pomoci při odstraňování následků povodní vojáci ale prezentaci přesunuli až na konec srpna.

„Bylo to správné rozhodnutí, armáda je tady především proto, aby pomáhala lidem,“ uvedl generál, který doufá, že i přes zmíněný posun dorazí do Brd na 70 tisíc lidí. Loni jich bylo 50 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám