Hlavní obsah

Babišovo ANO chce spolupracovat s aliancí evropských liberálů

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš jednal ve čtvrtek s předsedou aliance evropských liberálů a demokratů (ALDE) Guyem Verhofstadtem o spolupráci před volbami do evropského parlamentu a případně i po nich. Po jednání si pochvalovali, že se programy ANO i ALDE v mnohém shodují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda aliance evropských liberálů a demokratů (ALDE) Guy Verhofstadt s předsedou ANO Andrejem Babišem a lídrem hnutí do eurovoleb Pavlem Teličkou

Článek

„Našli jsme mnoho společných témat,“ pochvaloval si po jednání Babiš. „Bylo to pro mě první setkání s ALDE a myslím, že jsme našli plno společných názorů,“ dodal.

Zopakoval, že pro ANO je důležité, aby se Česká republika profilovala jako součást Evropské unie a usilovala o důstojné postavení, dosud podle něj ČR vystupovala spíš kriticky vůči EU. Ocenil Verhofstadtův názor, že „by Evropa neměla říkat, jakou barvu by měly mít olivy v Řecku a podobně“. Měla by podle něj centrálně rozhodovat o záležitostech, které mají pozitivní dopad pro všechny, v opačném případě by o takových záležitostech měly rozhodovat členské státy samy.

Verhofstadt, který je bývalým belgickým premiérem a kandidátem na šéfa evropské komise, uvedl, že je potřeba vyřešit řadu věcí, aby se EU dostala ven z krize. Mělo by například ubýt byrokracie, aby tak klesl i potenciál pro korupci. Zástupce hnutí ANO pozval do Bruselu na návštěvu Evropského parlamentu.

Lídr ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička doplnil, že jednání s ALDE budou pokračovat. Odmítl, že by ANO jednalo o možné volební spolupráci s jinou frakcí.

Telička zkritizoval Kellera kvůli Ukrajině

Verhofstadt se na čtvrteční tiskové konferenci vyjádřil i k dění na Ukrajině. Sám byl prý před 14 dny osobně přítomen na náměstí Majdanu. Většina lidí prý vyjádřila přání, aby mohli žít v normální nezkorumpované demokratické zemi. „Jako EU máme odpovědnost udělat všechno možné, aby tito lidé mohli žít v takto normální zemi,“ uvedl.

Podle něj je v první řadě zapotřebí finanční pomoc Ukrajině a snaha, aby v zemi co nejdříve proběhly demokratické volby.

Babiš jeho postoj podpořil. „Občané by měli rádi co jíst a rádi by chodili k doktorovi, aniž by platili úplatky,“ uvedl s tím, že jediným řešením situace je diplomatické jednání. „Různé výzvy nic neřeší a ekonomické výhrůžky už vůbec ne,“ prohlásil s tím, že nepomůže například to, když Česko bude vyhrožovat Rusku, že jej nepustí k dostavě Temelína, pokud se jeho vojáci nestáhnou z Krymu. „Je třeba si sednout za stůl a najít řešení,“ uvedl.

Telička se pro změnu pustil do svého soka z eurovoleb, lídra ČSSD Jana Kellera, který ve středu označil za chybu, že EU začala předčasně jednat s Ukrajinou o asociační dohodě. „Rozum mi to nebere,“ řekl a připomněl pozici Česka v 90. letech, kdy se k nám ostatní země také neobrátily zády, přitom naše pozice byla se současnou pozicí Ukrajiny podle Teličky částečně podobná. Kellerova logika podle něj připomíná chování spojenců, kteří se v minulém století v kritických časech obrátili k Československu zády.

Reklama

Výběr článků

Načítám