Hlavní obsah

Babiš: Zpráva o Zemanově zdravotním stavu mě překvapila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Informace Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana je překvapivá – není to dobrá zpráva, řekl v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) Radiožurnálu. Dodal, že je připraven jednat o dalším postupu.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Andrej Babiš

Článek

„Je to samozřejmě překvapivá informace, určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení, to nemohu posoudit,“ uvedl Babiš.

DOKUMENT: Plné znění článku 66 Ústavy ČR

Dokumenty

Na tahu je teď podle něj hlavně Senát, současné Sněmovně a jejímu předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) totiž vyprší mandát tento čtvrtek a nově zvolení poslanci se sejdou 8. listopadu.

Babiš: Zeman čekal, že ANO sestaví koalici s ODS nebo STAN

Ve svém nedělním pořadu Čau lidi Babiš prohlásil, že mu měl Zeman při jejich poslední schůzce v neděli – těsně před převezením do nemocnice – slíbit dva pokusy o sestavení vlády, ale že by je nepřijal.

Senát po zprávě ÚVN: Není jiná možnost než teď zbavit prezidenta pravomocí

Domácí

Babiš v pátek oznámil, že s ANO míří do opozice. Zeman měl představu, že ANO by mohlo sestavit většinovou vládu s ODS, která by ve sněmovně měla 106 hlasů, nebo se STAN s většinou 105 hlasů, uvedl Babiš.

„Vycházel z toho, že hnutí ANO má potenciál koalice... Myslel si, že je šance vyjednávat o vládě, ta se ale ukázala jako nulová,“ řekl dosavadní premiér v Radiožurnálu.

Shrnutí odpovědi Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana.
Sdělení první: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
Sdělení druhé: Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná.
Sdělení třetí: S názorem, stanoviskem Ústřední vojenské nemocnice Praha na zdravotní stav prezidenta republiky byl ve středu 13. října, brzy dopoledne, seznámen inženýr Vratislav Mynář, vedoucí kanceláře prezidenta republiky, kterému bylo rovněž stanovisko předáno v písemné podobě.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

Zda tato situace povede k převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice na ostatní nejvyšší ústavní činitele, nechtěl premiér předjímat. „Zatím nejsem schopen říct, co se stane,“ dodal Babiš.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka, ČTK

Premiér Andrej Babiš na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech 27. září 2021.

Stanovisko ÚVN

Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Oznámil to v pondělí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s odkazem na vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala.

Mynář věděl, že Zeman není schopen práce. Přesto k němu přivedl Vondráčka

Domácí

Vedení Senátu se podle Vystrčila sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

Vystrčil také uvedl, že dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá. Možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech je proto málo pravděpodobná.

Babiš: Andreji, já ti dám dva pokusy, řekl mi prezident

Domácí

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že o špatném zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana nevěděl?
Ano
21,6 %
Ne
78,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16546 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám