Hlavní obsah

Babiš začal jednat s ministry o rozpočtu

• Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zahájil dvoustranná jednání s šéfy ostatních vládních resortů o rozpočtu na příští rok. Své požadavky na státní kasu přišli v pondělí obhájit například ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) či ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Informovala o tom Česká televize. Schůzky budou pokračovat v úterý.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na schůzi Sněmovny

Článek

Babiš zatím ministrům slíbil, že jim do rozpočtů přidá zhruba 12 miliard korun. Peníze půjdou především na platy zaměstnanců, ale také na investice a do výzkumu. I když ministři odcházeli většinou spokojeni, stále zůstávají požadavky v řádech miliard k dalšímu jednání. To má jít do finále v září, uvedla v pondělí večer ČT.

S výsledkem schůzky je zatím spokojený ministr kultury Herman, který dostal příslib dvou miliard korun navíc, aby mohl garantovat zvýšení platů pracovníků ministerstva o 3,5 procenta. Šéf průmyslu Mládek přišel žádat o stovky miliónů korun. Ministr zemědělství Jurečka dostal příslib 916 miliónů korun na navýšení dotací a růst mezd.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvo pro místní rozvoj pak požaduje téměř půl miliardy na investice, které nemohou být hrazeny z evropských fondů. Jde především o místní komunikace a domy s pečovatelskou službou.

Peníze na dávky se zatím zvyšovat nebudou

Resortu práce a sociálních věcí se zatím podařilo získat 3,3 miliardy navíc. Většina peněz má jít na chod ministerstva, 750 miliónů korun pak na platy v sociálních službách a zbytek na sociálně právní ochranu dětí. Naopak peníze na dávky se zatím navyšovat nebudou, i když na ně ministerstvo žádalo skoro pět miliard korun.

"Budeme v průběhu roku sledovat analýzy a čerpání. Máme příslib ministerstva financí, že dávky budou v případě potřeby navýšeny," řekl ČT náměstek Martin Kučera.

Peníze mají přislíbené i další resorty. Životní prostředí chtělo 175 miliónů korun mimo jiné na kosení luk nebo na povodňovou službu. Rezort zdravotnictví žádal o 1,4 miliardy na investice do zdravotnických zařízení nebo na dohled nad zdravotními pojišťovnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám