Hlavní obsah

Babiš vyslyšel Horáčka. Požádá komunisty, aby neposílali do čela komise pro GIBS Ondráčka

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Hnutí ANO chce požádat komunisty, aby zvážili, jestli chtějí mít v čele sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Zdeňka Ondráčka. Kandidát na prezidenta Michal Horáček napsal v pondělí šéfovi ANO Andreji Babišovi dopis, ve kterém ho žádá, ať jmenování Ondráčka nedopustí. Vadí mu Ondráčkova minulost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

„Rozhodl jsem se odeslat panu předsedovi nejsilnější parlamentní strany, Andreji Babišovi, výzvu, aby uplatnil svou politickou sílu a zabránil zvolení pana Zdeňka Ondráčka předsedou sněmovní Komise pro kontrolu GIBS,“ informoval Horáček.

Babiš poté podle ČTK informoval, že ANO požádá komunisty, aby do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS zvážili nominaci někoho jiného než Ondráčka.

Dohodu o rozdělení postů pro jednotlivé strany uzavřel předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, konkrétní jména v ní však podle Babiše nebyla. Šéf ANO prohlásil, že si problematičnost Ondráčkovy nominace uvědomuje, a vyzval Faltýnka, aby se kvůli tomu s KSČM sešel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Horáček upozornil na to, že Ondráček byl v roce 1989 členem pohotovostního pluku a během Palachova týdne brutálním způsobem zasahoval proti občanům, jejichž proviněním byla snaha svobodně projevit svůj názor.

„Tím aktivně sloužil zájmům totalitního režimu a okupantům Československa,“ míní Horáček, který zároveň připomněl Ondráčkovu přezdívku – policejní mlátička.

Foto: Česká televize ČT24

Zdeněk Ondráček coby příslušník pohotovostního pluku v televizním rozhovoru v roce 1989 hájí policejní zásah proti demonstrantům

„Prosím vás, abyste spolu se svými stranickými kolegy svůj vliv uplatnil a zvolení pana Ondráčka do uvedené funkce nedopustil. Znamenalo by popření ideálů, na nichž svůj dnes svobodný stát budujeme,“ apeloval Horáček na Babiše.

Filip: Ať se Horáček zamyslí nad sebou

Šéf komunistů Vojtěch Filip Novinkám řekl, že pokud klub KSČM žádost od Babiše obdrží, tak ji posoudí. „ANO je relevantní partner, s tím jednáme jako s vítězem voleb,“ uvedl Filip.

Zároveň se vymezil proti Horáčkovi. „Ať se pan Horáček zamyslí nad svou minulostí. Chápu, že je to součást jeho kampaně, ale není to relevantní. Nevím, proč bychom mu měli v té kampani pomáhat,“ podotkl Filip.

Anketa

Je pro vás přijatelné, aby člověk, který v roce 1989 zasahoval proti demonstrantům, byl v čele komise pro kontrolu GIBS?
Ano
22,7 %
Ne
77,3 %
Celkem hlasovalo 10045 čtenářů.

Výběr článků

Načítám