Hlavní obsah

Premiér: Vyjednávat o prodloužení nouzového stavu je úkolem Blatného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že o návrhu na prodloužení nouzového stavu bude třeba jednat se všemi stranami. Babiš to v pátek řekl v reakci na to, že komunisté, kteří doposud vládě návrhy podporovali, další prodloužení stavu nouze odmítají. Podle Babiše je vyjednávání se stranami úkolem ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

Blatný není členem žádné politické strany, není ani poslanec. Před působením na mninisterstvu pracoval jako lékař na oddělení dětské hematologie.

„Aby všichni pochopili, že si nemůžeme dovolit zrušit nouzový stav, protože zkrátka potom nemůžeme nasadit armádu a dobrovolníky a znamenalo by to úplnou katastrofu pro náš zdravotnický systém,” zopakoval tvrzení o možném kolapsu zdravotnictví, pokud by nouzový stav prodloužen nebyl.

Komunisté už nepodpoří nouzový stav

Domácí

Nouzový stav platí do 14. února. V pondělí o návrhu na jeho prodloužení bude jednat vláda a ve čtvrtek by se návrhem měla zabývat Sněmovna.

Opozice dříve odmítala vládě nouzový stav prodlužovat bez toho, aby kabinet vyslyšel její připomínky. Většinu při hlasování tak zajišťovali komunisté. Jejich širší vedení v pátek konstatovalo, že vláda nevyslyšela ani jejich podmínky ohledně návratu dětí do škol a otevření skiareálů, a odmítlo proto hlasovat pro další prodloužení.

Vláda by mohla poslance přechytračit a nouzový stav vyhlásit sama

Domácí

Postup, že by vláda v pondělí 15. února vyhlásila "nový" stav nouze bez souhlasu Sněmovny, by podle Babiše nebyl férový. „To by bylo pohrdání Sněmovnou, to my nechceme,” řekl s tím, že kabinet chce přesvědčit zástupce sněmovních stran o vážnosti situace. „Doufejme, že je přesvědčíme, že nás podpoří a že nebudeme závislí jenom na podpoře KSČM,” dodal.

Nové vyhlášení nouzového stavu by navíc zřejmě bylo protiústavní.

Reklama

Výběr článků

Načítám