Hlavní obsah

Sputnik jen se souhlasem EMA, shodli se Babiš s Arenbergerem. Navzdory Zemanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl do funkce ministra zdravotnictví šéfa Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Petra Arenbergera. Vystřídal v ní bývalého šéfa resortu Jana Blatného, který byl ve středu odvolán. K jeho konci premiér uvedl, že to není kvůli Sputniku, ani kvůli tomu, že by nebyl s jeho prací spokojen. Měli prý jiné názory na fungování resortu, Babiš měl problém i s jedním z Blatného spolupracovníků.

Sputnik jen se souhlasem EMA, shodli se Babiš s Arenbergerem.Video: ČTK

 
Článek

„Není to o Sputniku. Jsou tu nějaké teorie, ale není to o Sputniku. Budeme čekat na rozhodnutí EMA (Evropské lékové agentury),” řekl ve středu Babiš.

„Ze zákona stát nemůže nakupovat jiné vakcíny, než které nakoupil od Evropské komise,” připomněl. Arenberger řekl, že se ve věci plně ztotožňuje s Babišem.

Opozice: Blatný skončil, nechtěl hrát proruské představení. Je to skandální

Domácí

„Já s tímto stanoviskem plně souhlasím. Je potřeba sem dostat vakcíny, které jsou registrované. To jsou garantované vakcíny Evropskou unií. Ale pro ty, kteří nám píšou, že by chtěli jakoukoli vakcínu, tak se určitě pokusíme něco vymyslet tak, aby to bylo pro naše občany bezpečné,“ uvedl čerstvý ministr Arenberger.

Briefing Andreje Babiše ke jmenování nového ministraVideo: ČTK

O Sputnik by se tak podle něj mohl stát zajímat při klinickém zkoušení postupem respektovaným úřady EU. V takovém případě by podle jeho dřívějších vyjádření stačil souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), což by zabralo nanejvýš měsíc.

Zeman: Kdo blokuje Sputnik, má na svědomí mrtvé

Právě o ruské vakcíně Sputnik V přitom při jmenování Arenbergera mluvil prezident Miloš Zeman, který Blatného kritizoval za blokování jejího používání bez schválení. Má prý kvůli tomu na svědomí lidi, kteří nemoci covid-19 podlehli.

Babiš uvedl, že s prací bývalého ministra Blatného nebyl nespokojený. „Blatný odvedl maximum možného, dokonce i dobře komunikoval. Rozcházíme se ale v názoru, jak by měl resort zdravotnictví fungovat,” dodal.

Premiér také řekl, že měl problém se spolupracovníkem Blatného, který byl zastáncem "promořování" a vyjadřoval nesouhlas s nákupem protilátkových léků. O koho jde, neřekl.

Kdo blokuje Sputnik, je zodpovědný za mrtvé, řekl Zeman Arenbergerovi při jmenování

Domácí

O odchodu Blatného se spekulovalo již od úterý, on sám to oznámil ve středu dopoledne. „Chtěl bych vám sdělit, že mě pan prezident na žádost pana premiéra odvolal. Jako důvod beru politické rozhodnutí, na které má pan premiér právo,” řekl.

Premiér ho kritizoval dlouhodobě. Blatnému poslal několik vytýkacích dopisů. Vadila mu například jeho malá podpora nových léků na koronavirus.

Jeho odvolání chtěl kvůli jeho postoji k ruské vakcíně i prezident Miloš Zeman. Blatný totiž odmítl, aby se s vakcínou v Česku očkovalo bez schválení evropskou agenturou EMA.

Arenberger: Nabídku nahradit Blatného nemám, ale možná mě osloví

Domácí

Spolu s Blatným se mluvilo i o odvolání ministra školství Roberta Plagy (za ANO), ten ale ve funkci zatím zůstane.

Reklama

Výběr článků

Načítám