Hlavní obsah

Babiš ukončil spolupráci s Prymulou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek večer sdělil Novinkám, že ukončil spolupráci se svým poradcem Romanem Prymulou kvůli jeho návštěvě zápasu Evropské ligy mezi Slavií a Leicester City, který se hrál v pražském Edenu. Jen pár hodin před utkáním Prymula mluvil v médiích o tom, že by se v Česku měl podle něj zavést tvrdý lockdown a omezit pohyb lidí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (druhý zleva dole) mezi hosty sledujícími utkání Evropské ligy

Článek

„Pan Prymula je velký odborník na epidemie, sociální inteligenci ale postrádá. Tohle je prostě opět špatně, vůči fotbalovým fanouškům, kteří nemůžou na stadion, i lidem, po kterých teď chceme, aby byli hlavně doma,” napsal Novinkám premiér Andrej Babiš.

Prymula ordinuje zemi tvrdý lockdown, sám šel na fotbal

Domácí

„Nemluvě o tom, že to zase působí papalášsky. Domluvili jsme se na ukončení spolupráce, protože tohle není možné,” sdělil Novinkám premiér.

Kromě Prymuly na zápas shlíželi z VIP tribuny také například hradní kancléř Vratislav Mynář s manželkou Alex, ředitel České televize Petr Dvořák, tenistka Petra Kvitová či europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Všichni před zápasem podstoupili test na covid.

Papalášství?

Na rozdíl od podzimní návštěvy restaurace na pražském Vyšehradě, která ho stála post ministra zdravotnictví, Prymula tentokrát zřejmě žádné vládní opatření neporušil. Vybraní partneři pražské Slavie se na zápas z tribuny podívat mohou, a to na základě výjimky ministerstva zdravotnictví vztahující se na utkání Evropské ligy. Běžní občané ale mají na zápasy přístup prozatím zapovězen.

Podle Babiše to k lidem může vysílat signál, že si nejsou všichni rovni a že opatření pro někoho nemusí platit a mohou být porušována.

Únavu a frustraci lidí z neustálých a dlouhotrvajících zákazů přiznává jak premiér, tak i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Restrikce tak značná část obyvatel již nyní odmítá dodržovat.

Prymula volá po tvrdém lockdownu. Omezoval by kontakty a pohyb

Domácí

Prymula musel loni opustit funkci ministra zdravotnictví poté, co se ukázalo, že se společně s předsedou poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem sešel v restauraci na pražském Vyšehradě, která měla být podle tehdy platných vládních regulí uzavřená.

Anketa

Vadí vám, když poradce premiéra, který prosazuje tvrdý lockdown, navštíví fotbalové utkání?
Ano
77,1 %
Ne
15,4 %
Je mi to jedno
7,5 %
Celkem hlasovalo 41426 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám