Hlavní obsah

Babiš: Sobotka je zbabělec, opouští potápějící se loď

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Jan Rovenský, bja

Rozhodnutí o triumvirátu, které učinilo ve středu večer vedení ČSSD, političtí konkurenti hodnotili různě. Zatímco šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek to označil za silný krok, lídr ANO Andrej Babiš označil Bohuslava Sobotku za zbabělce prchajícího z potápějící se lodi. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek naopak vyslovil názor, že tah nemusí být srozumitelný pro voliče.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci oznamuje odchod z čela ČSSD

Článek

„Pan Sobotka je zbabělec, který utíká z boje a opouští potápějící se loď jenom proto, aby se zachránil. Napřed zneužil svou pozici premiéra pro politický boj proti mně a na základě lži a podrazu mě vyhodil z vlády. To mu neklaplo, tak teď už opouští i vlastní stranu,“ sdělil Právu Andrej Babiš.

Lídr ANO podotkl, že se na společný souboj před občany těšil, Sobotka se ale prý bojí přímé konfrontace. „Chtěl jsem, abychom si vyříkali všechny ty lži, které o mně měsíce vykládal, aby lidé rozhodli, komu věří. Ale na to pan Sobotka nemá odvahu,“ dodal.

Naopak předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek sdělil Právu, že Sobotka udělal svým odchodem z postu předsedy silný krok. „Je to nejdéle sloužící premiér za posledních 15 let. Vážím si ho a držím palce ve veřejném i osobním životě,“ uvedl.

Bohuslav Sobotka ve středu v podvečer po jednání grémia ČSSD oznámil, že ve čtvrtek skončí jako šéf strany. Sociální demokraty povede ministr vnitra Milan Chovanec a volebním lídrem bude ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle průzkumů ČSSD před blížícími se podzimními volbami ztrácí přízeň voličů. Podle Sobotky je třeba, aby strana prošla „hlubšími změnami“.

„Je to vnitřní věc ČSSD a evidentně reakce na klesající preference. Jak voliči zareagují na změnu lídra, teprve udivíme. Starostové společně s lidovci každopádně nabízí lidem alternativu,“ reagoval předseda STAN Petr Gazdík, jehož hnutí jde do parlamentních voleb spolu s KDU-ČSL.

Rozhodnutí Sobotky respektuje šéf Sněmovny a místopředseda strany Jan Hamáček, podle kterého si zaslouží poděkování za vše, co pro soc. dem. udělal. „Lubomír Zaorálek bude výborný lídr a kandidát na premiéra. Do voleb stále zbývá čas na to, abychom přesvědčili občany naší republiky, že ČSSD je tu pro ně a má to nejlepší řešení pro jejich budoucnost,” prohlásil Hamáček

Kalousek: Snad to bude srozumitelné

„Je to suverénní rozhodnutí suverénní strany a chci popřát ČSSD, aby to rozhodnutí o triumvirátu bylo srozumitelné pro její voliče,“ řekl Právu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nejdřív se ČSSD chtěla zbavit zodpovědnosti za Andreje Babiše ve vládě, teď se chtějí zbavit zodpovědnosti za sebe sama. ČSSD vymýšlí zoufalé triky ale to to ta stejná ČSSD a jedno se jí už nepodaří skrýt: tato vláda je mnohem méně úspěšná, než se jí dlouho dařilo tvrdit, a pracovití lidé měli z ekonomického růstu méně, než si zasloužili,“ napsal Novinkám v esemesce předseda ODS Petr Fiala.

„ČSSD podceňuje občany ČR, když si myslí, že Bohuslav Sobotka nevyhovuje straně jako předseda a nám musí stačit jako premiér,“ uvedl pak předseda komunistů Vojtěch Filip.

Už s předstihem se k řešení, o němž se diskutovalo v kuloárech, vyjádřil také prezident Miloš Zeman. Uvedl, že „by mohlo být rozumným krokem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám