Hlavní obsah

Babiš se Transparency International omlouvat nemusí

Právo, Novinky, bad, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle pátečního rozhodnutí Krajského soudu v Praze nemusí omlouvat organizaci Transparency International (TI) za své výroky na její adresu, ve kterých TI označoval za zkorumpovanou. Rozhodnutí není pravomocné. Transparency International podle svého právního zástupce zváží proti verdiktu odvolání.

Právní zástupce Transparency International Petr Leyer k rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

Žaloba z loňského července mířila celkem na sedmnáct Babišových výroků, soudce Vladimír Sommer však připustil žalobu pouze u čtrnácti z nich, kdy se premiér vyjadřoval ke svému střetu zájmů.

Další tři výroky podle soudce Babiš pronesl v rámci svého výkonu funkce předsedy vlády. TI prostřednictvím žaloby požaduje také to, aby se Babiš výroků o zkorumpovanosti v budoucnu zdržel. Krajský soud nicméně oba body žaloby zamítl.

Slepý svěřenský fond není pro Babiše řešením, míní Transparency International

Domácí

„Soud se nedomnívá, že by došlo významnému zásahu do práva na ochranu dobrého jména žalobkyně,“ konstatoval soudce Vladimír Sommer a své rozhodnutí odůvodnil několika judikáty Ústavního nebo Evropského soudu.

Foto: Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš (vlevo) a David Ondráčka

Podle Sommera jde o zjevně nadsazený a přehnaný výraz. „Vzhledem k tomu, že byl užit ke kritice záležitosti veřejného zájmu, je ještě přípustný,“ podotkl soudce.

Podle soudu šlo z Babišovy strany o hodnotící soudy. „Žalovaným výrazem „zkorumpovaný“ kritizoval fakt, že žalobkyně je financována z veřejných zdrojů a současně tím vyjadřoval názor na otázku její nezávislosti,“ prohlásil Sommer. V neposlední řadě jde o výroky, kterými žalovaný odpovídal na dotazy novinářů a bylo tak na nich, aby výroky zasadili do kontextu," dodal soudce.

„Předmětnými výroky nedošlo k právně významnému zásahu do dobré pověsti žalobkyně, když žalovaný tyto výroky pronesl v rámci výkonu svobody projevu,“ uzavřel Sommer.

Transparency International: Jde o negativní signál

Babiš ani šéf TI David Ondráčka se vyhlášení rozsudku nezúčastnili. Babišův advokát Jiří Urbánek vyjádřil s rozsudkem spokojenost a více ho komentovat nechtěl.

„Soud žalobu tedy zamítl s tím, že nehodnotil pravdivost nebo nepravdivost těch výroků. Celé to postavil na tom, že je svoboda slova i premiéra, takovýmto způsobem lhát a napadat kritiku ze strany občanské společnosti, což samozřejmě vnímáme negativně. (...) Ten signál je relativně negativní i vůči ostatním členům občanské společnosti,“ uvedl k verdiktu právní zástupce TI Petr Leyer s tím, že podle něj je užitý výraz za hranou nějaké oprávněné kritiky.

Co se týče oněch tří výroků pronesených v rámci výkonu funkce, u nich podle Sommera nebyla žaloba podána po právu.

Babiš už v minulosti prostřednictvím svého advokáta Jiřího Urbánka připustil, že šlo o ostrou kritiku, na svých slovech ale trvá. Podle Urbánka výroky nebyly skutkovými tvrzeními, ale hodnotícími soudy, kdy premiér pouze mířil na financování organizace, jež získává peníze například od ministerstev nebo od subjektů, ke kterým následně podává podněty.

Babiš je dotační podvodník, měl by okamžitě odstoupit, vyzývá TI

Domácí

TI na to reagovala odmítavě s tím, že způsob jejího financování je transparentní a nelze jej označit za korupci.

Urbánek rovněž u předchozího jednání poznamenal, že i TI na Babišovu adresu používá ostré výrazy, když „ho označuje jako dotačního podvodníka, predátora a uvádí o něm, že krade”.

Organizace se dlouhodobě věnuje údajnému Babišovu střetu zájmů či poukazuje na kauzu Čapí hnízdo, která se týká údajného dotačního podvodu a premiér v ní čelí trestnímu stíhání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám