Hlavní obsah

Babišova vláda zadluží Česko v době prosperity o dalších 40 miliard

Novinky, ren
Aktualizováno

I příští rok plánuje vláda rozpočet se schodkem 40 miliard. Zaznělo to na pondělní tiskové konferenci premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) k parametrům státního rozpočtu. Schodek vláda plánuje i přes předpokládaný růst ekonomiky.

Záznam: TK ke konkrétním parametrům státního rozpočtu za účasti Andreje BabišeVideo: ČTK

 
Článek

Babiš před novináři vychválil ekonomické výsledky České republiky a uvedl, že pro letošní rok je hospodaření státu naplánováno se schodkem ve výši 40 miliard korun a že stejně by tomu mělo být i v roce 2020.

„Není žádný důvod mít obavy ze zpomalení. To, že nerosteme tak rychle jako předtím, je jasné, ale je vidět, že meziročně se nárůst příjmů zvyšuje,“ pokračoval Babiš.

„Je pro mě podstatné, že držíme schodek a že jsme nerezignovali na žádnou z vládních priorit a plníme koaliční dohodu,“ řekla na tiskové konferenci ministryně Schillerová.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu - návrh na 2019 a 2020

Našly se peníze na rodičovský příspěvek

Babiš také řekl, že v dalším roce se bude pokračovat v navyšování důchodů o 900 korun, zůstanou slevy na jízdném a našly se peníze i na sporný rodičovský příspěvek.

Podle Babiše bude roční výdaj na rodičovský příspěvek 8,6 miliardy. Navýšení se plánuje z 220 tisíc na 300 tisíc korun. Peníze se podle Babiše našly v úsporách, nikoliv však na ministerstvu práce a sociálních věcí. Tam se podle Babiše našlo jen 250 milionů z celkového rozpočtu resortu, který je 674 miliard. To je 42 procent celého rozpočtu, většina jsou však povinné mandatorní výdaje. Kde přesně se tak peníze našly, Babiš neřekl, není to podle něj důležité.

„Je to jen 0,5 procenta ze všech výdajů rozpočtu. Není to zásadní položka rozpočtu. Zásadní jsou důchody,“ dodal Babiš.

Vklad bank do fondu až 6 miliard

ČSSD v souvislosti s výdaji na rodičovský příspěvek navrhovala zavést bankovní daň a před pondělním jednáním vlády vyzvala hnutí ANO, aby si vybralo mezi podporou dětí nebo bank.

Babiš řekl, že bankovní daň zavádět neplánují. „Myslíme si, že sektorová bankovní daň ohrožuje stabilitu ekonomiky, a jsme o tom přesvědčeni,“ dodal Babiš.

Znovu zopakoval, že by Česko podle něj mohlo jít cestou založení Národního rozvojového fondu, kam by banky přispívaly. „Založíme pracovní skupinu, kde by se řešily detaily, že kdyby byl založen, že by počáteční vklad byl kolem šesti miliard korun,“ pokračoval Babiš.

Státní rozpočet byl po prvních čtyřech měsících letošního roku ve schodku 29,7 miliardy korun, zatímco loni na konci dubna vykázal přebytek 0,8 miliardy korun.

Kabinet spoléhá na to, že ekonomický růst příští rok potáhne spotřeba domácností. Růst HDP přitom vláda predikuje ve výši 2,4 procenta.

Rozpočet počítá s růstem investic na 135 miliard korun z letošních 122,3 miliardy korun. O růstu mezd bude ještě vláda jednat se sociálními partnery 27. května. První verzi rozpočtu bude podle premiéra kabinet schvalovat na mimořádné schůzi 31. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám