Hlavní obsah

Babiš rád tancuje na Bakalově podnikatelském hrobě, opřel se do ministra hejtman

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Radní Moravskoslezského kraje zásadně nesouhlasí s tím, aby vláda zrušila usnesení, kterým podpořila výstavbu průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. To žádá ministr financí Andrej Babiš (ANO). Nelíbí se mu, že by kraj měl vykoupit pozemky od podnikatele Zdeňka Bakaly za 180 miliónů korun. Celkem má kraj i za další pozemky zaplatit přes 200 miliónů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (vlevo), vedle něj náměstek Josef Babka a karvinský primátor Tomáš Hanzel

Článek

Důvody pro případné zrušení usnesení označil hejtman kraje Miroslav Novák (ČSSD) za malicherné a nezodpovědné vůči obyvatelům severu Moravy a Slezska, které trápí nezaměstnanost.

Sobotkův kabinet měl podle hejtmana před červencovým schválením usnesení veškeré informace o tom, že pozemky pro průmyslovou zónu chce kraj vykoupit od společnosti Asental Land, kterou vlastní kontroverzní podnikatel Zdeněk Bakala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pan ministr Babiš i jeho kolegové měli naprosto ucelené informace. Na základě připomínky, kterou dával Úřad vlády a která byla vypořádána, bylo zcela jasně v materiálu zřetelné, kdo je vlastníkem pozemků a jaké budou nabývací tituly,“ řekl v úterý novinářům hejtman Novák.

Hejtman: Babiš nečte materiály

„V tomto případě materiál nečetl vůbec nebo neměl zapotřebí dát úkol svým podřízeným, aby zhotovili rešerše. Navíc ministr Babiš rád tančí na podnikatelském hrobě pana Bakaly,“ zkonstatoval hejtman s tím, že Bakala je samozřejmě podnikatel, který nemá dobré renomé, a v žádném případě ho nehodlá hájit.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Na druhou stranu je potřeba říci, že Bakalova společnost Asental vlastní na Karvinsku 4500 hektarů pozemků, což jsou téměř veškeré nezastavěné plochy. A v rámci Karvinska tak prostě není žádná jiná adekvátní zóna, kde by mohla průmyslová zóna vzniknout, aby splňovala všechny parametry. Tedy souhlas s územním plánem, dopravní napojení a musí být i bývalým brownfieldem, a ne ornou půdou,“ vysvětloval Novák.

Kraj se totiž v memorandu při budování průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zavázal, že průmyslové zóny již budou v regionu vznikat pouze na brownfieldech a v žádném případě ne na „zelených loukách“.

Karvinský primátor: Pokud zóna nevznikne, pohřbí to kraj

Postoj hejtmana podpořil i karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

„Průmyslová zóna Nad Barborou je naprosto klíčovým projektem pro rozvoj celého Moravskoslezského kraje, nejen Karvinska. Protože všichni víme, že těžba uhlí na Karvinsku bude postupně klesat a tak do deseti let pravděpodobně zcela skončí. Pokud zde tedy nevznikne nová průmyslová zóna, tak máme zaděláno na velký problém a pohřbíme celý region,“ reagoval karvinský primátor.

Prohlásil také, že odmítá být součástí populistických politických hrátek.

„Pokud vláda odmítne vybudování této průmyslové zóny, tak vlastně odepíše celý náš region a hlavně odepíše lidi, kteří v našem kraji bydlí a kteří bydlí především na Karvinsku,“ zdůraznil Hanzel.

Podle 1. náměstka moravskoslezského hejtmana Josefa Babky (KSČM) navíc tyto politické „tanečky“ ohrožují příchod investorů do Moravskoslezského kraje.

Zóna na 95 hektarech

Nová průmyslová zóna Nad Barborou se má rozkládat na ploše zhruba 95 hektarů. Podle hejtmana 95 procent pozemků patří společnosti Asental Land. Kraj pozemky chce vykoupit za 212 korun na metr čtvereční, přičemž cena je stejná jak pro Bakalu, tak i pro ostatní vlastníky - například pro Slezskou diakonii.

Výkup pozemků má stát 227 miliónů korun a kraj je bude hradit z vlastních prostředků. Celkově má vznik průmyslové zóny stát zhruba 1,2 miliardy, přičemž vláda kraji v červenci přislíbila, že do zóny vloží až 750 miliónů.

V nové zóně by mělo najít práci až 2 tisíce lidí, což by Karvinsku pomohlo snížit nezaměstnanost. Na konci června tady bylo bez práce 11,3 procenta lidí.

Babišovým návrhem na zrušení usnesení, který podpořili všichni ministři za hnutí ANO, se ve středu má zabývat koaliční rada.

Reklama

Výběr článků

Načítám