Hlavní obsah

Malešice místo Letňan? Babiš našel nový pozemek pro svou vládní čtvrť

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní čtvrť, jejíž vznik prosazuje premiér Andrej Babiš (ANO), by nakonec mohla vzniknout v Malešicích. Areál o rozloze 19 hektarů nabízí premiérovi k využití Česká pošta, která by měla přestěhovat přepravní uzel z Malešic ke Kolínu.

Foto: Mapy.cz

Článek

„Byli jsme na České poště, tak jsem se dozvěděl, že mají nějaký pozemek, který chceme navštívit a podívat se na to, jestli by to místo vyhovovalo. Je to jedna z alternativ, kterou budeme analyzovat,“ řekl Novinkám Babiš.

Vládní čtvrť chtěl premiér původně vybudovat v Letňanech. S primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) se ale nedokázali dohodnout.

Babiš od vládní čtvrti v Letňanech couvnout nehodlá

Domácí

Areál v Malešicích má rozlohu 19 hektarů a podle generálního ředitele České pošty Romana Knapa by se prostor hodil pro vybudování administrativního centra státní správy.

Zaorálek proti

Babiš prosazuje vznik vládní čtvrti pro 10 tisíc úředníků už delší dobu. Státu by se podle něj vyplatilo, že by nemusel platit nájemné za některé úřady v centru Prahy.

Podle Babiše by také lidé nemuseli obíhat úřady na různých adresách po hlavním městě, ale vše by bylo na jednom místě.

Proti vzniku vládní čtvrti se staví například ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Je skandální stavět vládní čtvrť, když nejsou peníze jinde,” řekl letos v září v České televizi Zaorálek. Podotkl také, že nemá informace o tom, že by Praha měla ve své koncepci budování monotematických čtvrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám