Hlavní obsah

Babiš: Platy by se ve státní správě neměly zvyšovat všem stejně

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Příští rok bychom neměli procentuálně navyšovat platy ve státní správě, prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO) po pondělním jednání s odbory. Odvětví, ve kterých si lidé vydělají nejméně, by podle něj mohla dostat přidáno více.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

„Některé instituce mají průměrný plat 25 tisíc a některé 50 tisíc. Když se procentuálně navyšuje, tak se navyšuje všem a ten rozdíl se nedožene. Stát by si měl udělat analýzu,” sdělil Novinkám Babiš.

Nízké platy jsou podle něj například v kultuře a finanční správě. „Budu usilovat hlavně o růst platů ve finanční správě, která je klíčová na to, aby vybrala daně, které se následně přerozdělí pro všechny. Už bychom neměli procentuálně navyšovat, ale podívat se, kde máme problémy a kde jsou priority,“ míní Babiš.

Plošnému zvyšování platů se prý nebrání. „Může se navyšovat všem, ale těm, kteří mají málo, by se mělo navyšovat více. Tak jsme to udělali třeba u učitelů,” podotkl.

Šéf odborářů Josef Středula po jednání na ministerstvu financí řekl, že je logické, aby se mzdy a platy v ČR navyšovaly, protože to podle něj pozitivně působí na růst ekonomiky. O přesném čísle ale Středula nemluvil.

„Řekli jsme, že si umíme představit další navýšení, neřekli jsme kolik. Je teprve pár týdnů poté, co vláda schválila růst v roce 2017,“ podotkl.

Vláda letos rozdávala

Vláda byla letos štědrá, od září přidala učitelům, platové tarify se jim zvedly o šest procent. Nepedagogickým pracovníkům se zvýšily platy o čtyři procenta. Celkově objem peněz narostl o osm procent.

Navýšení platových tarifů o čtyři procenta se od listopadu dočkají také státní zaměstnanci, vojáci, policisté či hasiči. Od Nového roku si o deset procent přilepší také lékaři a zdravotní sestřičky.

Reklama

Výběr článků

Načítám