Hlavní obsah

Babiš odloudil Starostům pražského exprimátora Kasla

Právo, Jan Martinek

Skutečnost, že někdejší pražský primátor za ODS Jan Kasl má vést v metropoli hnutí ANO v podzimních komunálních volbách, překazila plány TOP 09 a Starostů. Ačkoli obě strany spolupracují na celostátní úrovni, v klíčové Praze si budou konkurovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kasl

Článek

O Kasla už dlouho měli zájem právě Starostové. Ti ale ostrouhali, neboť jim ho odloudil Andrej Babiš.

Šéf Starostů Petr Gazdík je zklamán. „Mě mrzí, že Jan Kasl, se kterým jsme dlouhodobě vyjednávali, chce kandidovat za ANO. V případě, že bude lídr za ANO, není spolupráce možná. Neumím si představit, když to přeženu, že bychom vládli v Praze s ANO a zároveň ve Sněmovně interpelovali jejich zástupce, to bychom se dostali do velmi schizofrenní situace,“ řekl Právu Gazdík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík na jednání Sněmovny

S Kaslem přitom dlouhodobě spolupracuje. „Byl přítomen i na několika našich sněmech jako člověk velmi blízký názorům hnutí Starostové a nezávislí. I proto jsme s ním jednali jako s možným budoucím lídrem. Byli jsme ale zaskočeni zprávou, že se Jan Kasl stal lídrem hnutí ANO v Praze. To samozřejmě naši možnou spolupráci vylučuje, “ uvedl Gazdík.

Sdružení ANO a Starostů plus já s dalšími osobnostmi můžeme vytvořit důvěryhodnou a kompetentní skupinu
Jan Kasl

Babiš Právu řekl, že určitě bude „v rámci hnutí ANO doporučovat, aby se pan Kasl stal naším lídrem v Praze“.

 Všichni spolu?

Kasl v pátek Právu přiznal, že nepočítal, že se informace o jeho případném spojenectví s babišovci objeví tak brzy. Přesto by si kandidátku ANO a Starostů představit dokázal.

„Nechci vířit atmosféru, ale sdružení ANO a Starostů plus já s dalšími osobnostmi můžeme vytvořit důvěryhodnou a kompetentní skupinu měnící staré pořádky na pražských radnicích,“ řekl Kasl.

Zpráva o námluvách Kasla se Starosty vedla ve čtvrtečních LN k tvrzení, že Starostové a nezávislí se s TOP 09 rozcházejí, neboť se do voleb chystají v Praze jít pod Babišovými křídly.

Dohodli jsme se už dřív, že společnou kandidátku v Praze stavět nebudeme
poslankyně TOP 09

To popřel Gazdík i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Tvrzení v LN Kalousek označil za lež, kterou šíří Babišův list. Podle Kalouska má TOP 09 se Starosty smlouvu o spolupráci pouze v případě celostátních voleb, neboť Starostové si vymínili možnost samostatné kandidatury na nižších úrovních.

Ve výsledku tak TOP

09 a Starostové sestaví v Praze samostatné kandidátky. Metropole je volební baštou TOP 09, která tu už několikrát porazila ODS, a Karla Schwarzenberga, jenž tu jako v jediném obvodu porazil v prezidentském duelu Miloše Zemana.

Související témata

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ANO a budoucí ministr financí Andrej Babiš

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Gazdík

„Dohodli jsme se už dřív, že společnou kandidátku v Praze stavět nebudeme. V rámci Prahy je to pro nás výhodnější. Máme tu svou pozici jako TOP 09, a spolupráce se STAN by pro nás neznamenala žádnou výhodu nebo přínos,“ potvrdila pražská poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Reklama

Výběr článků

Načítám