Hlavní obsah

Babiš: Nepotřebujeme euro, ale slabou korunu

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO je proti stanovení pevného data přijetí eura. Šéf seskupení Andrej Babiš považuje udržení české a nejlépe slabé koruny za zásadní krok, který udrží český export v černých číslech.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš rozdává na začátku října koblihy ve vestibulu metra stanice Palmovka.

Článek

„Je dobře, že máme korunu, a nevím, z čeho ČSSD vychází, když chce stanovit pevné datum,“ řekl Babiš v úterý při představování stranických priorit s odkazem na závazek sociálních demokratů, že stanoví pevné datum přijetí společné evropské měny.

Podle Babiše je česká ekonomika silně závislá na vývozu, protože 85 procent produkce jde do zahraničí. „K čemu je Slovensku silné euro, když je tam spousta nezaměstnaných,“ poznamenal Babiš. Dodal, že považuje korunu a ČNB za nejlepší prostředek pro podporu ekonomiky a ochranu českého průmyslu.

Podle Babiše se Česko stále propadá v žebříčku zemí zajímavých pro investory. Proto budou chtít prosadit nízké daně. „Nedivím se, že čeští podnikatelé odcházejí do Holandska, když komunisté chtějí zvyšovat odvody,“ uvedl Babiš.

Slibují práci absolventům a lidem před penzí

Hnutí slibuje, že zlepší podmínky pro zaměstnávání absolventů, lidí před důchodem a invalidů. Jednička na středočeské kandidátce Jaroslava Jermanová uvedla, že náklady na jednoho nezaměstnaného jsou 160 tisíc ročně a je lepší tyto peníze investovat do podpory podniků, které budou nezaměstnaným dávat práci. Proto by chtěli firmám, které rizikové skupiny zaměstnají, odpustit na rok sociální odvody a dát možnost odpočítat náklady na rekvalifikaci a praxi přijatých zaměstnanců.

Podle Jermanové by měli mít nižší odvod sociálního pojištění i zaměstnanci z těchto těžko zaměstnatelných skupin.

Hnutí by také chtělo zdvojnásobit ze 40 na 80 miliard ročně investice na dostavbu dálnic a silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám