Hlavní obsah

Babiš: Neodstoupím, ani když budu obžalován

Právo, dan
Aktualizováno

Ani obžaloba kvůli dotačnímu podvodu na farmě Čapí hnízdo nedonutí premiéra Andreje Babiše (ANO), aby odešel z vlády. V pondělí se očekává, že státní zástupce, který má případ na starosti, podá obžalobu, nebo trestní stíhání zastaví. Babiš věří, že kauzu státní zástupce zastaví.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Doufám, že justice rozhodne v můj prospěch, protože budu mít konečně pocit, že tu máme spravedlnost,“ řekl premiér v Partii televize Prima.

Na dotaz, zda v případě obžaloby odejde z ústavních funkcí, odpověděl: „Pokud bude podána žaloba, tak se nic nemění,“ uvedl Babiš.

Podle něj je celá kauza vymyšlená. „Je to dílo české auditorské mafie v Evropské komisi v čele s pirátským senátorem,“ poznamenal Babiš. Měl na mysli svého bývalého náměstka a současného pirátského senátora Lukáš Wagenknechta, který se v kauze Čapí hnízdo angažuje.

Poučení z výměny ministra

Babiš také mluvil o proběhlé vládní krizi. Připustil, že na krizi kolem ministra kultury má svůj podíl. „Možná jsem udělal chybu v tom, že jsem si neověřil, zda bude Šmarda pro pana prezidenta akceptovatelný,“ řekl.

Dodal, že příště, když bude odvolávat ministra, tak si to nejdříve u prezidenta Miloše Zemana předjedná. „Je to pro mě poučení, pokud to příště nastane, tak si to dopředu ověřím,“ poznamenal.

Ústavní žalobu na prezidenta, kterou podali senátoři a musí ji schválit Sněmovna, považuje za nesmysl. Netuší, zda poslanci ANO budou hlasovat proti podání žaloby. „Doufám, že budou hlasovat proti,“ uvedl premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubera: Mstivost Miloše Zemana je nekonečná

Prezident Miloš Zeman je silný politik a nic nedělá náhodně, řekl v rozhovoru pro Novinky předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Celá záležitost s nejmenováním...

Výběr článků

Načítám