Hlavní obsah

Je to zas nějaké plácání, umí jen žaloby, rozčílil se Babiš na Piráty

Novinky, Barbora Zpěváčková (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Premiéra Andreje Babiše (ANO) rozčílil šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Ten na předsedu vlády podal správní žalobu, kterou se domáhá toho, aby zveřejnil Národní investiční plán. Babiš to doslova označil za „plácání“. Piráti podle něj neumí nic jiného, než podávat žaloby a udávat.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech.

Článek

„Národní investiční plán jsem vymyslel já a Piráti jsou jen v poloze žalob a udání. To je jediné, co umí. Nechť si pan Michálek žaluje, koho chce. Jasně jsme řekli, že ten investiční plán zveřejníme, je to naše know-how, není to žádná naše povinnost,“ řekl novinářům ve středu Babiš ve Varšavě, kde jednal se svým polským protějškem.

Premiér uvedl, že chce dokonce vyzvat veřejnost, aby se k Národnímu investičnímu plánu vyjádřila. „Budeme chtít, aby nám občané napsali, jestli jsme tam něco nezapomněli. Je to zase nějaké plácání Pirátů,“ rozčílil se premiér.

Národní investiční plán, který má údajně obsahovat 17 tisíc projektů za téměř 3,5 bilionu korun pro léta 2019 až 2030, chce zveřejnit do Vánoc. „Ale možná to bude i dřív,“ uvedl ve středu premiér. Do roku 2022 mají být do programu zahrnuty projekty za 1,226 bilionu korun.

Dříve zveřejnění plánu několikrát odmítl. Nevydal ho poslancům, kteří o něj žádali prostřednictvím jednacího řádu Sněmovny. Když prý premiér ukazuje plán vytištěný a nosí ho na jednání Sněmovny, není důvod si podle Michálka myslet, že není hotový.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se zase od premiéra dozvěděl, že plán nezveřejní. „Je to můj nápad, já jsem to vymyslel. Je to moje know-how. Moje odpověď je, že já vám ho nedám,“ řekl v dubnu Stanjurovi Babiš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám