Hlavní obsah

Babiš navštíví oblast zasaženou ničivými bouřemi, vláda okamžitě uvolní peníze

Brusel/Praha

Český premiér Andrej Babiš chce v pátek odpoledne navštívit oblast na jižní Moravě, kterou ve čtvrtek večer zasáhly ničivé bouře a tornádo. Babiš to v pátek nad ránem sdělil novinářům v Bruselu po prvním dni jednání summitu Evropské unie. Vláda uvolňuje pro Jihomoravský kraj deset milionů korun.

Foto: Aktu.cz

Poničené domy v Hruškách

Článek

Zároveň nevyloučil mimořádné zasedání vlády v případě, že by bylo třeba rozhodnout o uvolnění peněz pro postižené obce. Podle ministryně financí Aleny Schillerové vláda v rámci rychlé pomoci Jihomoravskému kraji okamžitě uvolňuje deset milionů korun.

Hučelo to jako vlak. A pak začalo peklo

Domácí

Při extrémních bouřích byly podle záchranářů zraněny desítky lidí, nejméně jeden zemřel, přesný počet zatím není znám, a značné jsou i škody na majetku. Uzavřené jsou obce Hodonín, Hrušky, Moravská Nová Ves a Týnec, uvedla policie.

Své dotační programy s alokací přes 500 milionů korun mají do oblasti přesměrovat ministerstva zemědělství a pro místní rozvoj, uvedla na Twitteru šéfka státní kasy. Humanitární pomoc oblasti podle ní začíná poskytovat správa státních hmotných rezerv a je třeba také začít s pracemi na opravě komunikací. Sama míří do postižené oblasti.

„V obcích postižených tornádem zajišťujeme mobilní týmy úřadů práce, které budou občanům vyplácet okamžitou pomoc až 58 000 Kč,” oznámila na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Apokalypsa, bezmoc, lidé v slzách. Hodonínská nemocnice hlásí první oběť

Domácí

„Musím se samozřejmě spojit s hejtmanem, abych samozřejmě navštívil ta místa,” řekl po nočním jednání v Bruselu premiér Babiš s tím, že chce svou návštěvu koordinovat s vedením kraje, aby nepřekážel například při záchranných pracích.

Hodonínskem prošlo tornádo, půl obce Hrušky srovnalo se zemí

Domácí

Premiér uvedl, že dřívější odlet z Bruselu mu znemožnilo počasí a že do Česka zamíří dnes kolem poledne po druhém dni zasedání summitu. Dodal, že byl i během jednání šéfů unijních států v kontaktu s vedením postiženého kraje, s náčelníkem armádního generálního štábu Alešem Opatou i ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou.

„Pokud by bylo potřeba zasedání vlády kvůli uvolnění nějakých prostředků, tak určitě není problém to udělat,” prohlásil Babiš, podle něhož však koordinace ministrů v současné krizové situaci funguje dobře.

organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Výběr článků

Načítám