Hlavní obsah

Babiš navrhl Sobotkovi místo sebe poslance ANO Pilného

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu navrhl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) jako nového šéfa státní kasy poslance ANO a šéfa hospodářského výboru Sněmovny Ivana Pilného. Sobotka už odmítl dvě jména, se kterými Babiš kalkuloval - náměstkyni ministra financí pro daně Alenu Schillerovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce.

Andrej Babiš po schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou, kde představil Ivana Pilného jako kandidáta na ministra financíVideo: ČTK

 
Článek

„Předal jsem panu premiérovi návrh a pan premiér si pozve kandidáta a potom se vyjádří,” prohlásil Babiš.

Na otázku, zda je navrhovaným kandidátem Pilný, Babiš odpověděl, že ano.

„Je to dobrý kandidát, je to zkušený člověk, v ekonomice se vyzná, dobře vystupuje na veřejnosti, je nezávislý. Má svoje názory, rozhodně to není moje loutka,” tvrdí šéf ANO.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný z hnutí ANO

Sobotka prý jméno nekomentoval, s Pilným se chce setkat ještě během středy, uvedl Babiš. Atmosféra schůzky vicepremiéra s premiérem byla podle Babiše normální.

Pilný: Je potřeba ukončit krizi

O nabídce na post ministra financí už Pilný mluvil v úterý v ČT. „Je potřeba přijmout nějakou odpovědnost a tu krizi ukončit,“ řekl Pilný.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Andrej Babiš po schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou

O tom, kdo Babiše nahradí v ministerském křesle, v úterý do noci jednalo vedení hnutí ANO. Česká televize uvedla, že dalšími adepty byli ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„Toho kandidáta, kterého navrhneme, nebude mít důvod odmítnout. Co se bude dít, když to jméno premiér nebude akceptovat, nebudu komentovat. Nechci dávat žádné vzkazy a výhružky, podle toho, jak se zachová, si každý udělá obraz, jak se pan premiér zachová,” řekl v úterý večer Babiš. Podobné stanovisko zopakoval i ve středu.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v úterý prohlásil, že by se hnutí mělo držet pravidla „tři a dost”.

Ani Brabec, ani Schillerová

Sobotka už v pondělí odmítl, že by Babiše vystřídal Brabec či náměstkyně Schillerová. Ta by byla podle premiéra pouze Babišovou prodlouženou rukou. Vyčetl jí také, že nese odpovědnost za kritizovaný pomalý a velmi neochotný přístup ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy.

Vadí mu také silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní, který podle něj náměstkyně prosazuje. Schillerová se proti premiérovým výtkám ohradila se slovy, že je pouze „obyčejná ženská” a „nikdo si na ní nic nevezme”.

Anketa

Je pro vás Ivan Pilný vhodným kandidátem na ministra financí?
Ano
75,5 %
Ne
15,7 %
Nevím
8,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2278 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám