Hlavní obsah

Babiš: Merkelová neposlouchá nikoho, dělá si, co chce

Právo, Jan Rovenský

Německá kancléřka Angela Merkelová si v otázkách uprchlické krize dělá, co chce. V rozhovoru pro Právo to prohlásil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Komentoval tak setkání s ní na Hradě, kde mu poskytl prostor prezident Miloš Zeman. Do Evropy podle Babiše míří zejména ekonomičtí migranti a situace je řešena nedostatečně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Na setkání u prezidenta Zemana jste německé kancléřce Merkelové řekl, že Češi nechtějí akceptovat multikulturalismus nadiktovaný z Bruselu. Co vám na to řekla?

Moc to nekomentovala. Když jsem u pana prezidenta dostal slovo, přednesl jsem svoji pozici, tedy že se má zavřít společná evropská hranice, zajistit, aby do Evropy nepřicházel nikdo bez pozvání a řešit situaci v Sýrii a že EU není, na rozdíl od Erdoganova Turecka nebo Putinova Ruska, dostatečně akční.

Na Hradě se jednalo v angličtině bez tlumočníka, v uvolněné atmosféře. Dostal jsem prostor, který mi prezident tradičně dává, zatímco na Úřadu vlády to probíhá podle protokolu. Proto jsem zvyklý chodit na Hrad, když sem přijede nějaký cizí prezident nebo premiér.

Její pohled na migraci se možná trochu mění, ale nedošlo k zásadnímu posunu.
Andrej Babiš

Ale moc jste ji nezviklal, nebo ano?

Koho paní Merkelová poslouchá? Myslíte, že poslouchá Zemana nebo Sobotku? Neposlouchá nikoho, dělá si, co chce. Kancléřka si myslí, že je uprchlíkům třeba pomáhat, na což říkám, že do Evropy směřují zejména ekonomičtí migranti kvůli sociálním dávkám.

Její pohled se možná trochu mění, dřív vítala všechny, nyní mluví o tom, že je třeba situaci řešit. Ale nemám pocit, že došlo k zásadnímu posunu. Debatě o kvótách se vyhýbala.

Když říkáte, že Merkelová nikoho neposlouchá, tak to z vaší strany bylo jen předvolební divadlo pro domácí publikum?

To tak vůbec není, své názory neměním. Stále říkám, že nechceme, aby nám někdo říkal, že máme přijímat Syřany. U nás máme Ukrajince, Vietnamce, Slováky a Poláky. V Německu, které má tři milióny Turků, je situace jiná.

Ostatně moje názory moc dobře zná německý ministr financí Schäuble.

Kancléřka na Hradě argumentovala tím, že na summitech EU jsme stejně důležití jako velké země a že věci můžeme ovlivnit. Ale nevím, co se děje na summitech a co tam náš premiér říká. Mě stálo dva roky úsilí, abych v Bruselu prosadil tzv. reverse charge. Stejně tak je to třeba odpracovat a přesvědčovat členské státy i v tomto případě a ne jen na summitech něco deklarovat.

V pražských ulicích bylo slyšet odpůrce Merkelové. Zaznamenala je?

Během večeře to komentovala slovy, že máme demokracii a že každý může vyjádřit svůj názor. To, že někdo proti ní protestuje, akceptuje. Na druhou stranu při večeři ocenila, že měla výhled na Karlův most a vzpomněla si na dobu, kdy v osmdesátých letech žila téměř rok v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám