Hlavní obsah

Babiš má na Arenbergera další otázky k majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K setrvání ve vládě ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), který čelí kritice mimo jiné kvůli informování o svém majetku, se premiér Andrej Babiš (ANO) vyjádří ve středu. Novinářům to řekl v pondělí na letišti v pražských Kbelích před odletem na summit EU v Bruselu, odkud se vrátí v úterý večer. K materiálům ohledně majetku podle něj dostal ministr doplňující dotazy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Článek

Původně Babiš hovořil o tom, že na prostudování materiálů vyžádaných od ministra si nechá víkend a rozhodne v úterý. V pondělí uvedl, že kvůli summitu nebude mít čas.

Novinářům Babiš řekl, že na prostudovaní dodaných materiálů „má lidi”.

„Jeho daňové přiznání jsem si prolistoval. Kolegové mu napíšou doplňující dotazy. Vznesli jsme jich vícero, čekám na odpověď. Ve středu se k tomu vyjádřím,“ sdělil krátce.

Arenberger by měl skončit, míní šéf komunistických poslanců

Domácí

Dokumenty o ministrově majetku obdržel Babiš v pátek. V neděli Babiš řekl, že o situaci už v týdnu mluvil i s prezidentem Milošem Zemanem. Média v minulých dnech upozornila na nedostatky v ministrově majetkovém přiznání a další sporné záležitosti. Arenberger je přesvědčen o tom, že se žádného zásadního pochybení nedopustil, dokumenty to podle něj dokládají.

Ve čtvrtek premiér uvedl, že nového ministra nyní nehledá. „Pokud to bude mít v pořádku, tak není důvod ho odvolávat,” uvedl. Doplnil, že detaily nezná a řešit to bude po seznámení s dokumenty.

Arenberger dodá Babišovi šanon dokumentů. Žádné zásadní pochybení tam není, tvrdí

Domácí

Šanon s dokumenty je podle Arenbergera 15 centimetrů tlustý. „Z mého pohledu vysvětluje problematiku tak, že tam nikdy nedošlo, kromě toho zadání pozemků do majetkového přiznání, které jsou stejně ale dostupné na katastru, k nějakému zásadnímu pochybení,” uvedl ministr v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády.

Nejasnosti kolem majetku

Seznam Zprávy uvedl, že Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně vyšší majetek a příjmy, než udával v předchozích letech. Pochybnosti panují podle některých médií i kolem dodržení podmínek privatizace bytu s ordinací v centru Prahy, který si Arenberger od 90. let pronajímal a v roce 2019 ho za 11,5 milionu korun koupil s podmínkou, že v něm zachová trvalé bydlení po deset let.

Ministr se podle Televize Seznam ve své kožní ordinaci zapojuje také do klinických studií nových léků, v posledních třech letech jich bylo 38. V přiznáních ale z klinických studií, které jsou obvykle hrazeny až 200 000 korunami za jednoho pacienta, nevykázal žádné zisky.

Arenberger k tomu uvedl, že se studiemi má kromě vysokých příjmů i vysoké náklady a pracuje na nich, protože jsou potřebné pro jeho postavení ve vědecké komunitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám