Hlavní obsah

Babiš letí za Orbánem. Má zájem o Sputnik

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek odlétá za maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Hlavním tématem schůzky bude očkování proti onemocnění covid-19, zejména pak diskuse o maďarských zkušenostech s ruskou vakcínou Sputnik V. O jejím nákupu Česko uvažuje.

Foto: ČTK

Tiskový brífink Andreje Babiše k rozhodnutí Ústavního soudu

Článek

„Určitě se budeme bavit o ruské vakcíně. Maďarsko je v tomto směru průkopník,” řekl Babiš krátce před odletem na letišti v pražských Kbelích.

Maďarsko jako první země v Evropské unii předběžně schválilo a očkuje ruskou vakcínou Sputnik V. V úterý do země dorazilo prvních 40 tisíc dávek, což vystačí pro 20 tisíc lidí. Celkem si Maďarsko objednalo od Moskvy dva miliony vakcín.

Prymula: Sputnik může pomoct vyřešit výpadky. O nákupu budeme s premiérem diskutovat

Domácí

Země tak řeší výpadky dodávek a celkový nedostatek vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Podle šéfa maďarské diplomacie centrální objednávání očkovacích látek prostřednictvím Evropské unie selhalo. EU zatím vakcínu Sputnik neschválilo. Účinnost ruské vakcíny by měla podle posledních informací srovnatelná se zmíněnými vakcínami, s nimiž se v EU již očkuje. Mluví se o téměř 92 procentech.

EU při nákupu vakcín chybovala, přiznala von der Leyenová

Evropa

O získání vakcíny přímo od ruského výrobce uvažuje i Česko. Babiš proto jede za Orbánem, aby si s ním promluvil o tom, jak Maďarsko přesně řeší použití v Evropě zatím neschválené vakcíny.

Nicméně výrobce již k Evropské lékové agentuře (EMA) podal žádost o registraci, případné schválení je tedy otázkou času. „Mluvil jsem o tom i s paní kancléřkou, všichni preferujeme, aby tato vakcína byla schválena Evropskou lékovou agenturou,” upřesnil premiér.

Sputnik V má účinnost přes 90 procent

Koronavirus

Lék od Eli Lilly už během února

Babiš s Orbánem budou také řešit možné využití léku proti covidu nazvaného Bamlanivimab od americké společnosti Eli Lilly. Babiš v úterý na Twitteru uvedl, že Česko se společností již dojednalo první dodávku, kdy a jaké množství dorazí, neupřesnil. Exministr zdravotnictví a současný poradce premiéra Roman Prymula o léku, který může zabránit těžkému průběhu nákazy, mluví jako o průlomu.

„Česká republika by měla dostat prvních 500 dávek už v únoru. Je to látka, která zabrání tomu, aby někdo neskončil na JIP,” oznámil Babiš.

Společně s Babišem do Budapešti míří i tým expertů, kteří si se svými maďarskými protějšky vymění zkušenosti o léčbě covidu či očkování. Jde například o hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala či primářku Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Fakultní nemocnice na Bulovce Hanu Roháčovou.

Podobnou cestu chystá Babiš i příští týden, kdy zamíří do Srbska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám