Hlavní obsah

Babiš nevyloučil personální změny v dubnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí v podvečer sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Ten vyjadřuje dlouhodobě nespokojenost s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a po premiérovi žádal v minulosti i jeho hlavu. Babiš po jednání se Zemanem odmítl, že by ho do konce března nahradil. Dubnové personální změny ale nevyloučil.

TK Andreje Babiše po schůzce s Milošem Zemanem Video: ČTK

 
Článek

„Navrhovat odvolání ministrů je právo premiéra. Jsem nezávislý. Pokud dospěju k tomu, že je potřeba vyměnit ministry, tak mu to předložím. Do konce března personální změny nebudou. Jestli plánuju nějaké výměny v dubnu, se uvidí,” řekl po jednání s prezidentem Babiš.

Výměnu ministra s prezidentem v pondělí neřešil. „Taková debata neproběhla. Názor pana prezidenta na ministra zdravotnictví je dlouho negativní. Podstatné je, jak ministři fungují,” doplnil.

Zeman chce Blatného hlavu kvůli jeho postoji k ruské vakcíně Sputnik V. Ministr totiž trvá na tom, že ruská látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Zeman chce hlavu Blatného, Petříčka i šéfky SÚKL

Domácí

Prezident také prohlásil, že Babiš udělal chybu, když mu navrhl do funkce ministra zdravotnictví nekompetentního člověka. Blatný podle prezidenta není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Zeman také řekl, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů.

Babiš po Zemanově vyjádření prohlásil, že žádné personální změny ve vládě nejsou aktuálně na stole. Také v neděli uvedl, že tento týden výměna ministra nenastane. Resort ale opakovaně kritizoval.

Babiš před schůzkou se Zemanem: Nechystám se vyměnit Blatného

Domácí

Hlavní epidemiolog IKEM a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) při ministerstvu zdravotnictví Petr Smejkal ale v nedávném rozhovoru pro Reflex poznamenal, že dostal zhruba před dvěma týdny nabídku stát se ministrem, kterou odmítl.

Kromě Blatného prezident žádal odvolání ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Podle šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka není ale ani výměna šéfa české diplomacie na stole.

Smejkal: Dostal jsem nabídku na Blatného křeslo, ale odmítl jsem

Domácí

Návrh na odvolání ministrů předkládá premiér prezidentovi, šéf SÚKL podléhá ministrovi zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám