Hlavní obsah

Babiš jede, strany od něj ale dávají ruce pryč

Právo, Jan Rovenský

Levice, nebo pravice? Andrej Babiš své hnutí ANO označuje jako rozkročený střed. S růstem preferencí za poslední týdny a poklesem podpory soc. dem. je pravděpodobné, že ANO bude klíčové pro fungování příští vlády. Jenže babišovci s nikým do koalice nechtějí a jiné strany zase nebaží po nich, přímo je odmítají.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš s Martinem Komárkem (v bílé košili) a Věrou Jourovou.

Článek

„Nemusíme být ve vládě, jsme nové hnutí. Rozhodně nezradíme svůj program. Určitě nepůjdeme do koalice se zkorumpovanou ODS a TOP 09, protože pravice se stala symbolem korupce v této zemi. ČSSD chce zase zvyšovat daně a komunisté zavádět státní podniky,“ řekl v pondělí Babiš. [celá zpráva]

Lídr ANO také zapochyboval, že by hnutí mohlo podporovat z opozice případnou menšinovou vládu soc. dem. „Máme svůj program a to je neslučitelné. To by ČSSD musela akceptovat náš program,“ dodal.

Přitom programové průniky má ANO jak s levicí, tak pravicí. Levici by se mohlo například zamlouvat, že chce Babiš zavést minimální starobní důchod, zastavit automatické prodlužování věku odchodu do penze a opět valorizovat důchody podle obvyklého klíče, tedy podle plné inflace, nikoliv pouze o třetinu inflace.

Školné také nechce

ANO stejně jako komunisté a soc. dem. prosazuje zavedení majetkových přiznání nebo odmítá zavedení školného.

Měnit ve shodě s nimi chce ANO také zdravotnické regulační poplatky, aby nedocházelo k znevýhodnění chronických nemocných a sociálně slabších. Žádá zrušit poplatek za recept a všechny poplatky pro seniory. Levice je ale radikálnější, plánuje všechny poplatky zrušit, ne jen měnit. ČSSD by pouze nechala 60korunový poplatek za lůžko v nemocnici, ale jen na měsíc v roce.

S pravicí Babiše pojí zejména daňová politika, ODS a TOP 09 v ní nechtějí nic měnit. Lídr ANO odmítá jakékoli zvyšování daňových sazeb, ať už pro firmy, nebo fyzické osoby. Zcela odmítá progresívní zdanění, tedy jeden z klíčových bodů programu soc. dem.

Ta také chce další, třicetiprocentní pásmo pro energetické či telekomunikační firmy.

Základní sazbu DPH, kam patří například potraviny, chce ANO snížit na deset procent, zatímco ČSSD by ji kvůli vývoji ekonomiky a rozpočtových příjmů ponechala, jen knihy by touto cestou chtěla zlevnit. Snížení DPH mají v plánu také ­komu­nisté.

KSČM, soc. dem. i ANO také spojuje nápad zavést zvláštní nebo nulovou sazbu DPH na léky.

Politolog Lebeda: Ani nalevo, ani napravo

Politolog Tomáš Lebeda míní, že hlavním důvodem, proč strany nechtějí spolupracovat s babišovci, nejsou návrhy ANO. „Jde hlavně o osobu lídra hnutí Babiše a způsob, jak byla strana etablována, než že by stranám vadil program,“ řekl Právu.

Podle Lebedy je dalším problémem ANO, že není ukotveno ani nalevo, ani napravo. „Nelze říci, že jde o středovou stranu, protože není vyprofilovaná. Nevíme, zda je ukotvena liberálně, konzervativně, socialisticky. Voličům nabízí širokou škálu řešení, ale jelikož hnutí není vázáno ideovým profilem, může realizovat politiku pod tlakem nejrůznějších lobbistů,“ dodal.

Politolog Jiří Pehe si také myslí, že hlavním důvodem, proč se ostatní strany zdráhají s ANO spolupracovat, je Babiš, nikoli program. Věci veřejné měly také hezký program, ale nakonec se rozhodovalo podle toho, co uznal za správné Vít Bárta. ANO má také čitelný program, ale nemá jasné vnitřní struktury a mechanismy rozhodování. Nikdo neví, jak se může zachovat v kritických situacích. Strana patří Babišovi, a jak se strana bude chovat, bude záležet na něm,“ dodal.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Ředitel agentury STEM Jan Hartl si myslí, že ANO je středovou formací. Podle něj se ostatní politické strany nedívají na programové průniky a možnost spolupráce v jednotlivých bodech, ale spíše se řídí předsudky vůči ANO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám