Hlavní obsah

Babiš hrozí hlasováním o nedůvěře vládě, pokud Fiala neodvolá Rakušana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud premiér Petr Fiala (ODS) neodvolá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli kontaktům nynějšího šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem, vyvolá opoziční hnutí ANO v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Napsal to předseda ANO Andrej Babiš v komentáři, který uveřejnila sobotní Mladá fronta DNES.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr opozice Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Pokud i po těchto skutečnostech premiér Fiala v sobě nenajde špetku odvahy a rozhodnosti, dál se bude chovat jako slaboch a neodvolá Víta Rakušana z kabinetu, nezbývá nám než vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Dělat jsme to nechtěli v době předsednictví EU, ale situace je už příliš vážná. Radši rychlý řez, než aby Fialova vláda dál zesměšňovala vlastní zemi před celou Evropou a celým světem,“ uvedl Babiš v článku.

„Nebo ať pan Fiala svým hlasem před občany posvětí svou shnilou vládu,“ dodal bývalý premiér. Opakované kontakty s Redlem podle něj diskvalifikují Mlejnka pro funkci v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Rakušan ho ale přesto odvolat nehodlá.

Rakušan: Mlejnek je v pořádku, s Redlem mluvil jako civilní osoba

Domácí

ANO při vypuknutí korupční kauzy v pražském dopravním podniku před letními prázdninami nechtělo hlasování o nedůvěře vládě iniciovat kvůli předsednictví České republiky v Evropské unii, nyní je ale podle Babiše situace příliš vážná a vyžaduje rázné řešení.

GIBS prověřuje úniky informací v kauze Dozimetr

Krimi

Ke svržení vlády při hlasování o nedůvěře je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů. Opoziční ANO a SPD mají ve dvousetčlenné Sněmovně 92 hlasů, vládní koalice občanských demokratů, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN jich má 108. Premiér ministry přímo neodvolává, podle ústavy navrhuje jejich odvolání prezidentovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám