Hlavní obsah

Rakušan: Mlejnek je v pořádku, s Redlem mluvil jako civilní osoba

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odmítá rezignovat kvůli problému kolem nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka. Ten připustil, že byl do roku 2012 v kontaktu s podnikatelem Michalem Redlem, kterého policie obvinila jako hlavu organizované zločinecké skupiny v kauze Dozimetr. Rakušan Právu potvrdil, že za Mlejnkem stojí.

Foto: ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Článek

Co říkáte na informace o tom, že vámi nedávno jmenovaný ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek byl v minulosti v pracovním kontaktu s Michalem Redlem, který je nyní vazebně stíhán v kauze Dozimetr? Mlejnek připustil, že s Redlem řešil státní zakázky, přestože se jich tento podnikatel jako člověk s omezenou svéprávností nemohl zúčastnit.

Informaci, že by s ním řešil státní zakázky, nemám. Pokud vím, žádný kontrakt s ním nikdy neuzavřel.

Ale ve světle toho, že byl pan Mlejnek opakovaně prověřen Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) a tato prověrka mu nebyla odebrána ani po vypuknutí kauzy Dozimetr, je mi v zásadě jedno, jaké zakázky to měly být.

Prověrku Národního bezpečnostního úřadu, který na ní může spolupracovat i s tajnými službami, a bezpečnostní screening, kterým musel Petr Mlejnek před svým jmenováním projít, považuji za zcela dostatečnou garanci jeho absolutní spolehlivosti.

Nový šéf civilní rozvědky se stýkal s obviněným Redlem

Domácí

Měl by NBÚ přezkoumat Mlejnkovu prověrku, když ten sám přiznal, že úřadu o svých kontaktech s Redlem nic neříkal?

Podle zákona orgány samy prověřují, zda daná osoba splňuje všechny náležitosti pro udělení prověrky. Není to tak, že prověřovaná osoba má své kontakty „hlásit“. NBÚ má dostatečné nástroje k tomu, aby si potřebné informace obstaral a ověřil.

Podle bývalého předsedy koaliční TOP 09 Miroslava Kalouska nemáte na všechny stejný metr. Zatímco váš stranický kolega a ministr školství Petr Gazdík i ředitel České pošty Roman Knap museli kvůli kontaktům s Redlem rezignovat, u šéfa ÚZSI Mlejnka vám to nevadí?

Ale on (Mlejnek) byl před rokem, kdy ho (Redla) viděl, civilní osoba.

Budete s Mlejnkem věc ještě nějak řešit?

Už jsem s Petrem Mlejnkem věc řešil, sám mi o svých kontaktech s Michalem Redlem řekl, protože na nich nespatřuje nic špatného. Jeho přístup oceňuji.

Opozice vás kvůli jmenování Mlejnka vyzvala k rezignaci na post ministra vnitra. Jaká je vaše reakce?

Nevidím k tomu důvod.

Jak vnímáte aktuální situaci kolem policie a jejích zásahů na mítincích?

Cením si postupu policejního prezidenta Martina Vondráška, který okamžitě nechal kritizované zákroky prošetřit. Zabývá se jimi Úřad pro vnitřní kontrolu policie a také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Jsme nyní v napjaté době, s blížícími se komunálními i prezidentskými volbami probíhá velké množství politických mítinků. Na drtivé většině z nich také ale zároveň k žádné vyhrocené situaci ani zpochybňovaným zákrokům policie nedošlo. A věřím, že to tak bude i nadále. Policie obecně svou práci zvládá dobře.

Fiala si předvolal Rakušana kvůli jmenování Redlova známého šéfem špionů

Domácí

Na druhou stranu zavírat oči nad situacemi, které vyvolávají pochybnosti, není možné. Proto ta prověřování, jejich výsledky si nechám policejním prezidentem předložit. Zhodnocení z vnitřní kontroly zásahů bychom měli mít do konce tohoto týdne.

Co říkáte na nynější atmosféru ve veřejném prostoru?

Pokud jde o atmosféru ve veřejném prostoru, je evidentní, že je napjatá a bohužel v poslední době eskaluje. Nepochybně k tomu přispívá i to, když Andrej Babiš na svých mítincích označuje politické oponenty za fašisty nebo nacisty a mluví o nich jako o lidech nebezpečných.

Odpovědnost a rozvahu bychom měli chtít od všech, v první řadě však od lidí, kteří zastávali významné veřejné funkce nebo na ně aspirují. Volání Andreje Babiše, aby si „strany pětikoalice“ uklidnily své voliče, považuji za vrchol pokrytectví.

Myslíte si, že školení vedoucích policejních činitelů v okresech jsou dostatečnou reakcí na nynější situaci?

Kroky policejního prezidenta vítám. Jejich smyslem má být zopakování teoretických základů, sdílení praxe policie z velkých měst, kde jsou zkušenosti policistů se zvládáním podobných akcí výrazně vyšší než v některých útvarech v menších městech.

Co by měla policie udělat, aby získala zpět důvěru občanů? Zdá se vám nyní pošramocená?

Znovu musím zopakovat, že jsem přesvědčený o dobré práci policie jako celku. Věřím, že i díky rezolutní reakci policejního prezidenta na kritizované zásahy pověst policie nijak neutrpí. To, co se stalo třeba v Borovanech, veřejnost oprávněně pobouřilo. Jsem ale přesvědčený, že jde o chybu, výjimku, která nemá potenciál poškodit každodenní skvělou práci tisícovek dalších policistů a policistek.

„Styky s mafiány a lhaní.“ Piráti znovu vyzvali Pospíšila k rezignaci na magistrátní funkce

Domácí

Jak se díváte na samotné zmíněné zásahy policistů z minulého týdne? Co si myslíte o nasazení těch v civilu?

Zásahy v jihočeských městech na politických mítincích Andreje Babiše byly jednoznačně neadekvátní. Vnímám je ale jako exces jednotlivců, nikoliv jako selhání policie jako takové. Incidenty se nyní zabývá GIBS a úřad vnitřní kontroly policejního prezidia. Vyčkejme tedy na výsledky.

S policejním prezidentem jsme ale probírali, aby v podobných situacích zasahovali pouze policisté, kteří mají jasné označení nebo jsou uniformovaní.

Jaká je nynější situace kolem uprchlické krize z Ukrajiny? Máte informace o tom, kolik Ukrajinců, kteří zamířili do ČR po vypuknutí konfliktu, zde aktuálně zůstává a kolik se vrátilo do vlasti?

Přesná data o počtu odchozích Ukrajinců nemáme. Nejsme hraniční země, na rozdíl od Slovenska nebo Polska nevidíme odchod lidí zpátky na Ukrajinu. Příchod nových uprchlíků se ale tenčí. Za předchozí víkend jsme dokonce poprvé od začátku války na Ukrajině nezaznamenali žádost o víza dočasné ochrany.

Některá krajská asistenční centra postupně utlumují svoji činnost, nicméně jsou připravena i nadále pomoci těm, kteří do Česka přicházejí, a to v plném rozsahu jako doposud. Situace se ale samozřejmě může každým dnem změnit, pokud by putinovská agrese zesílila.

Podle údajů, které v tomto týdnu vydalo ministerstvo práce, si v Česku našlo práci 101 tisíc Ukrajinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám