Hlavní obsah

Babiš chce Hniličkovu hlavu

Novinky, Dominika Jeřábková , jas, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš chce, aby vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička rezignoval jak na post šéfa Národní sportovní agentury, tak na mandát poslance ANO. Řekl to v pondělí Právu v reakci na Hniličkovu účast na party v hotelu v Teplicích, kterou o víkendu navštívil spolu s bývalým šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem a dalšími navzdory platným vládním opatřením.

Pondělní vydání deníku Blesk

Článek

„Milan Hnilička se dopustil obrovské chyby,“ řekl Právu Babiš s tím, že ho považoval za slušného člověka a sportovce. Nechápe, proč se účastnil podivné akce s podivnými lidmi.

„Je to strašná chyba a měl by rezignovat na mandát poslance i na funkci šéfa Národní sportovní agentury,“ prohlásil premiér.

V případě odchodu z čela sportovní agentury ale premiér připouští, že po roce, kdy se její činnost rozjela, by to mohlo způsobit určitou destabilizaci. Proto prý bude záležet na postoji sportovních svazů a lidí pohybujících se v této oblasti. „Je to nepřijatelné, za svůj krok musí platit,“ dodal Babiš.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Předvolební billboard hnutí ANO v Karviné

Nepřijatelné papalášství

Babiš už před tímto vyjádřením řekl, že Hnilička by měl vyvodit z účasti na party osobní důsledky. „Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky. Na fotce jsem poznal i Milana Hniličku,“ sdělil Novinkám.

Dále zdůrazňoval, že on sám neví, co tam Hnilička dělal, a nechápe, proč tam vlastně byl. „Očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ uvedl Babiš.

Porušili, co mohli. Noční mejdan v Teplicích: V hlavních rolích Hnilička, Šlégr, Paroubek, Benda

Domácí

Když byl v říjnu při porušování vládních opatření přistižen tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), následoval jeho konec ve funkci.

Hromadná akce, bez roušek, přes noc

Kromě předsedy Národní sportovní agentury Hniličky a expremiéra Jiřího Paroubka se na akci, kterou zachytili reportéři Blesku, objevil dále také samotný majitel teplického hotelu, politický podnikatel Petr Benda a místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr.

Chcípl PES. Policie nahlásila více než 30 rebelujících restaurací

Krimi

Všichni přítomní vzhledem k 5. stupni protiepidemického indexu PES, který v Česku stále platí, porušili hned několik vládních opatření. Vedle zákazu pořádání a účasti na hromadných akcích zároveň nedodrželi zákaz nočního vycházení po 21. hodině. Většina aktérů rovněž neměla roušky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a premiér Andrej Babiš (ANO)

Pokud jde o samotné ubytovací zařízení, má být uzavřeno s výjimkou ubytování v rámci pracovních cest, případně ubytování lidí v karanténě.

Kabátek měl také vyvodit důsledky. Nevyvodil

Výzva k vyvození důsledků se dá nicméně vykládat různě, jak v pátek ukázal šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Tomu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek vzkázal, že po jeho přednostním očkování proti koronaviru očekává reakci coby slušného člověka.

Kabátek rezignovat nehodlá, bylo by to podle něj nezodpovědné

Domácí

Kabátek odmítl, že by sám rezignoval, a nechal rozhodnutí na správní radě.

Anketa

Měl by Milan Hnilička opustit post šéfa Národní sportovní agentury a složit poslanecký mandát?
Ano
80,8 %
Stačí odchod z čela Národní sportovní agentury
2,8 %
Stačí odchod ze Sněmovny
3,4 %
Ne
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10375 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám